Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lomma

Planerad utförsäljning av Pilängsbadet sågas av Socialdemokraterna

Den borgerliga majoriteten tar nu nya tag för att försöka sälja Pilängsbadet – och även Pilängshallen och Blå hallen i Lomma. Men förslaget väcker skarp kritik från Socialdemokraterna.

Förra sommaren tog kommunen över driften av Pilängsbadet från företaget Medley.Bild: Ingemar D Kristiansen
– Ska man sälja ut något så måste argumenten vara tydliga. Det måste finnas klara fördelar, man kan inte göra en affär bara för att, säger Sebastian Merlöv (S) som sitter i barn- och utbildningsnämnden och som också har gått ut med en film på Facebook där han sågar förslaget som Moderaterna och Liberalerna lagt fram.
Att försöka sälja badet har varit på tapeten länge, med motiveringen att det vore bättre att en ombyggnad av badet görs av en extern aktör, som kan stå för kostnaderna. Men att försöka hitta någon sådan köpare har varit en annan femma. Nu gör kommunen ett nytt försök, och vill samtidigt sälja ut Pilängshallen och Blå hallen.
Nu är förslaget ute på remiss i berörda nämnder. När saken diskuterades under tisdagens sammanträde i barn-och utbildningsnämnden ledde det till kraftiga protester från Socialdemokraterna.
– Vi kan inte se varför det skulle bli bättre, säger Sebastian Merlöv, som drar paralleller till när Frösunda tog över äldreboendena i Lomma – något som väckte mycket kritik från boende, anhöriga och personal.
Socialdemokraterna i Lomma vill att även äldreboendena återgår i kommunal regi.
Varför tror ni att kommunens verksamheter fungerar bättre i kommunal regi?
– Det finns inget egenvärde i att det ska vara i kommunal regi. Däremot är vi starkt övertygade om att verksamhet som till största del finansieras av skattepengar kräver att vi som politiker men också medborgarna har inflytande över hur verksamheten utvecklas, så har det inte varit med Frösunda.
Läs mer: Pilängsbadet ska säljas och byggas ut
Carin Hansson (M) är ordförande i kultur- och fritidsnämnden:
– Jag känner inte att det skulle kunna gå fel. Vi kommer inte hasta iväg med något utan noggrant kolla upp eventuella köpare, säger hon om den planerade utförsäljningen av badet.
Hon håller inte med om att den politiska majoriteten inte har kunnat argumentera för varför man vill sälja ut badhuset. Främst handlar det om att en privat aktör skulle ha större möjligheter att utveckla anläggningen – kanske genom att till exempel starta ett gym eller en restaurang i lokalerna, säger hon. Men också att en privat aktör skulle ha större "ekonomiska muskler" att kunna bygga till eller om badhuset.
– Vi har inte de musklerna idag, utan måste prioritera sådant som skolor och förskolor.
Så vad tycker då de som använder simhallen om planerna?
På simklubben Hajen har man ingen särskild åsikt om ifall badet säljs ut eller inte – så länge som det inte innebär några praktiska förändringar för verksamheten.
– Det vi är måna om är att få tillgång till bassängtider. Och vi har inget utrymme för att betala mer för tiderna än vad vi gör i dagsläget, säger ordförande Rikard Henriksson.
I höst är tanken att kommunstyrelsen och kommunfullmäktige ska ta ställning till förslaget om försäljning.
Enligt kommunstyrelsens ordförande Anders Berngarn (M) finns det åtminstone tre aktörer som är "väldigt intresserade" av att ta över.
Gå till toppen