Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

Riksteatern gör pjäs av "Svart kvinna"

Utifrån sin uppmärksammade antologi "Svart kvinna" har Fanna Ndow Norrby skrivit en pjäs för Riksteatern. Men först blir det Nordenpremiär för burleska gästspelet "Hot brown honey".

Fanna Ndow Norrbys har skrivit en pjäs utifrån de rasistiska uttalanden som hon samlade i boken "Svart kvinna".Bild: Jonas Ekströmer/TT
"För mycket nazister och koldioxid och för lite kärlek och gemenskap." Utifrån den bilden av Sverige hösten 2018 har den avgående Riksteaterchefen Måns Lagerlöf lagt repertoaren, berättar han under en pressträff på Södra Teatern i Stockholm.
De sista veckorna som teaterchef väljer han att själv regissera ett uruppförande som han funderat över ända sedan han besökte Theresienstadt för 15 år sedan. "Några av oss" är ett nyskrivet drama av Eva-Maria Dahlin som utgått från dokumentärt material om och av en grupp pojkar i koncentrationslägret.
– Jag hittade historien om 14-åringen Peter Hintz som utropar republik i sin egen sovsal. Tillsammans med en grupp andra ger han varje fredag ut en hemlig tidning, Vedem, berättar Måns Lagerlöf.
Tidningarna grävdes ner och räddades till eftervärlden efter kriget. Nu har de tillsammans med Peter Hitz dagböcker utgjort grunden till Riksteaterns uppsättning som får urpremiär 15 september i Hallunda och därefter går på turné.
Dessförinnan ger Riksteatern en internationell produktion av "Hot brown honey", en australisk musikföreställning med burlesk, dans och sång som "kommer att dundra in i det här landet som en jävla raket" för att citera Mikael Wrandell, chef för Riksteaterns dramaturgiat.
I vår blir det urpremiär för "Nationalparken", en nyskriven musikföreställning om skogen, gjord av ensemblen bakom "Fäboland", nu förstärkt av ekopoeten Jonas Gren.
Mer nyskrivet blir det, däribland "Svart kvinna". I antologin med samma namn samlade Fanna Ndow Norrby mängder av rasistiska uttalanden via Twitter. Utifrån dem har hon skrivit en pjäs om fyra svarta kvinnor, vänner, som är ute och festar och om vad som händer när en av dem plötsligt blir tilltalad med ett ord, gissa vilket.
– Fanna tar det här till nästa nivå och placerar de här Twitter-uttalandena i kroppar, säger regissören Josette Bushell-Mingo som är delaktig i ännu en urpremiär i vår, "Hem", som även den bygger på insamlade erfarenheter, den här gången vittnesmål från döva människor på flykt.
Fakta

Riksteaterns höst i urval

"Hot brown honey", australisk musikföreställning med burlesk, dans och sång. Nordenpremiär på Södra Teatern i Stockholm, 7/9, därefter turné.

"Några av oss" i regi av Måns Lagerlöf. Urpremiär 15/9 i Hallunda.

"När vi träffade varandra", nyskrivet drama om flyktingvågen 2015. Urpremiär 30/9 i Gnosjö.

"Polarfararna", nyskrivet drama av Åsa Johannisson om tre människor på forskningsuppdrag. Urpremiär 13/10 i Gränna.

"Leif" av Lucas Svensson som dramatiserat Leif Andrées livshistoria till en monolog som han framför själv, tidigare på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, nu med turnépremiär i Umeå 16/10.

"Drone", nytt dansverk av koreografen Erik Linghede, urpremiär 1/11 på Dieselverkstaden i Nacka.

Gå till toppen