Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ledare: S feta valfläsk är inte gratis för någon.

Stefan Löfven presenterar Socialdemokraternas valmanifest.Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Socialdemokraterna tar i så att det stänker. I hetaste valrörelse slänger partiet drypande fett valfläsk till strategiskt utvalda väljare. Den så kallade familjeveckan ska ge varje förälder med barn mellan fyra och sexton år fem extra lediga dagar om året att ta ut i samband med studie-, lov- och planeringsdagar, lovar S. Det handlar alltså totalt om ytterligare 120 föräldralediga dagar – en omfattande reform.
Paralleller dras till förslaget om maxtaxa i barnomsorgen 1998 som lyfte stödet för S i slutspurten inför valet. Tveklöst är det en liknande effekt som det krisdrabbade partiet nu hoppas på.
"Vi vill ge föräldrar och barn mer tid för varandra", säger S-ledaren Stefan Löfven.
Det kan låta sympatiskt, men politik handlar alltid om prioriteringar. Med Sveriges internationellt sett väldigt generösa semester- och föräldraledighetsregler blir det svårförsvarligt att storsatsa på ytterligare ledighet samtidigt som medel saknas för andra behov.
SVT uppmärksammade nyligen att kommunerna har svårt att hjälpa barn med funktionshinder som förlorat sin rätt till personlig assistans genom Försäkringskassans skärpta regler. På flera håll byggs nya heltidsboenden för funktionshindrade barn eftersom föräldrarna inte får stöd nog att kunna ha kvar dem hemma.
"Det vänder sig i hela kroppen på mig när vi måste bygga barnboenden", sade C-ledare Annie Lööf i SVT.
Det här är lätt att instämma i. Om Socialdemokraterna vill ge föräldrar och barn mer tid för varandra är det snarare mer personlig assistans som miljarderna borde satsas på.
Eller varför inte satsa mer på kortare vårdköer? Bättre skolor? Effektivare brottsbekämpning? Ett ändamålsenligt försvar?
Listan kan göras lång över behov som torde vara mer trängande än ytterligare möjligheter till ledighet för föräldrar. Och det finns en väsentlig skillnad mellan Socialdemokraternas valfläsk 1998 och idag.
Maxtaxan konstruerades på ett sätt som uppmuntrade föräldrar att jobba mer. Fler fick möjlighet att påverka sin ekonomiska situation genom eget arbete när extrainkomster inte åts upp av högre dagisavgifter.
Familjeveckan, däremot, uppmuntrar till mindre arbete och detta i en tid då många arbetsgivare redan har svårt att täcka personalbehoven.
5,4 miljarder kronor per år beräknar Socialdemokraterna kostnaden till. Men notan blir högre för landets ekonomi, påpekar ekonomer. Om alla berörda tar ut sina dagar ger det väsenligt färre arbetade timmar per år.
"Det innebär statiskt sett ungefär 1 procent av BNP, eller 50 miljarder kronor", säger Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson till TT.
Ekonomiprofessorn Lars Calmfors konstaterar i sin tur att förslaget lär sänka statens inkomster.
Socialdemokraternas förslag bör ses för vad det är: ett skamlöst försök att flirta med en stor väljargrupp. Familjeveckan väntas beröra cirka 900 000 familjer. Men i förlängningen är det feta valfläsket inte gratis för någon.
Gå till toppen