Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åsikter

Läsartext: SD:s kulturpolitik främjar inte svensk kultur – tvärtom

Att SD har förtvivlat svårt att till exempel hitta någon som vill spela folkmusik på sina evenemang visar hur lågt förtroendet för deras kulturpolitik på goda grunder är bland oss folkkulturutövare, skriver Pär Moberg.Bild: Mats Roslund
Under rubriken –”Att bevara vårt kulturarv är inte utslag för fascistiska strömningar” kommenterar Ulrika Sandhill uppropet ”Nationalistisk kulturpolitik - vår tids stora hot mot svensk folkkultur”, och vår debattartikel i Sydsvenskan.
Läs mer: Att bevara vårt kulturarv är inte ett utslag för fascistiska strömningar
Läs mer: Nationalismen hotar den svenska kulturen
Sandhill ifrågasätter varför vi som i flera fall representerar organisationer med offentligt stöd tar kraftfullt avstånd från de utökade medel Sverigedemokraterna utlovar till svensk folkkultur. Svaret är att vi anser att de villkor som anslagen skulle vara behäftade med riskerar att allvarligt skada snarare än hjälpa bevarandet av vårt svenska kulturarv.
Självfallet tycker vi det är utmärkt att det offentliga Sverige ger ekonomiskt stöd till svensk folkkultur. Våra organisationer har under lång tid verkat för detta. Vi har kommit en bit på vägen, även om folkkulturen fortsatt får mycket mindre pengar än ”finkulturen”.
Dessa bidrag fördelas enligt de nationella kulturpolitiska målen, där bevarande ingår. Målen skall skydda kulturen från den politiska detaljstyrning avseende till exempel innehåll som SD förespråkar. Om de får inflytande över regelverket, är risken stor att de genom nya bidragsregler skulle förstöra just det de säger sig vilja skydda.
Uppslutningen för de nationella målen bland utövare och bevarare av folkkultur är stor, vilket vårt upprop visar. De gynnar en folkkultur som är bevarande, inkluderande, nyfiken och öppen. Att SD har förtvivlat svårt att till exempel hitta någon som vill spela folkmusik på sina evenemang visar hur lågt förtroendet för deras kulturpolitik på goda grunder är bland oss folkkulturutövare. Att nationalistiska rörelser tvingas använda sig av våra kulturutövares verk utan deras godkännande för att ge sken av att främja svensk kultur talar också sitt tydliga språk, vilket har uppmärksammats i ett annat upprop, ”Utan oss tystnar musiken”.
SD:s kulturpolitik är i grunden antidemokratisk. Med tanke på att de själva förespråkar att det skall bli svårare att ändra i grundlagen i frågor om yttrandefrihet, är det tragiskt att deras egen kulturpolitik omfattar flera ställningstaganden som strider mot svensk grundlag. Till exempel att införa en svensk kulturkanon, där valet av vad som i så fall skulle betraktas som svenskt och inte är högst godtyckligt. På lika godtyckliga grunder förespråkar man också olika inskränkningar av föreningsfriheten, vilket skulle innebära ett stort slag mot hela vår folkrörelse, som dagligen arbetar för att både bevara och sprida kunskap om svensk folklig kultur.
Vi som dagligen arbetar med den folkliga kulturen finns här för alla er som vill fördjupa er i vad svensk kultur är och har varit. Det är vi som har koll – inte nationalisterna.

Pär Moberg

Kursledare för folk- och världsmusikutbildningarna vid Musikhögskolan i Malmö, frilansande folkmusiker. Initiativtagare till uppropet ”Nationalistisk kulturpolitik - vår tids stora hot mot svensk folkkultur.”
Läs mer: Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen