Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åsikter

Läsartext: Alla vet att man inte skjuter innan man vet vad bytet är

Det är mycket tomma tunnor och fördomar när jaktmotståndare ska uttala sig om något de inte har någon kunskap om, skriver Svenne Andersson.Bild: Pontus Lundahl/TT
”Tomma tunnor skramlar mest” är ett talesätt från min mormor som kommer för mig när jag läser Richard Mårtensson insändare ”Håll koll på hästen så att det inte blir skjuten under jakten”.
Läs också Håll koll på hästen så att den inte blir skjuten under jakten
Det är mycket tomma tunnor och fördomar när jaktmotståndare ska uttala sig om något de inte har någon kunskap om.
Jag antar att även Richard Mårtensson tycker att det är trevligt att se rådjur, harar, fasaner och andra fåglar när han är ute i naturen? Jag kan väl säga att det inte skulle vara mycket av den varan utan jägarnas viltvårdande insatser. En gren i viltvården är att hålla efter predatorerna/rovdjuren. Räven tar massor av rådjurskid, harar och kaniner. Grävlingen går hårt fram med markhäckande fåglar där den plockar ägg och ungar ur redena. Det är nödvändigt att jaga för att hålla viltstammarna sunda och i balans eftersom vi människor så kraftigt påverkat djurens naturliga livsmiljö.
Beträffande jaktolyckorna med en skjuten varg och en björn är det svårt att uttala sig innan man har alla fakta. Vad vi vet hittills är att grävlingjägaren sköt i självförsvar när hans hund jagat in en grävling i ett snår och det kom en björn rusande ut ur snåret, rakt mot jägaren. Hur den andre jägaren kunde ta fel på en räv och en varg låter obegripligt, men naturligtvis finns det sämre jägare och slarviga personer bland landets fler än 300 000 registrerade jägare. Alla som tagit jägarexamen har dock fått inpräntat i sig att aldrig lossa ett skott förrän man är absolut säker på vad det är man skjuter på.

Svenne Andersson

Jägare
Gå till toppen