Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Avgörande fullmäktige: beslut om Stadshallen, ridhus och arena

Ny ridanläggning, gymnastikhall vid arenan och en ordentlig upprustning av Stadshallen. Torsdagens kommunfullmäktige präglas av stora byggprojekt som rör kultur och idrott.

På torsdagskvällen samlas politikerna i kommunfullmäktige för sista gången före valet. På den fullspäckade agendan står bland annat flera tunga investeringar inom kultur och idrott.
Lunds ridhus på Smörlyckan ska ersättas av en ny anläggning på Ladugårdsmarken.Bild: Ingemar D Kristiansen
Den nya ridanläggningen, som diskuterats i över ett decennium och är tänkt ersätta det nuvarande ridhuset på Smörlyckan, ska till slut ta sig över sista hindret.
Turerna har varit många, men när kommunstyrelsen diskuterade frågan tidigare i augusti stod en stabil majoritet bakom förslaget att bygga ridanläggningen på Ladugårdsmarken norr om Norra Fäladen. S, MP, V, L och KD sade ja. SD yrkade avslag och C, M och FNL ville utreda om ridhuset istället kan placeras i närheten av Hardebergaspåret på Östra Torns Nygård.
Läs mer: De känner sig bortglömda i kommunens satsning på ridsporten
Kostnaden för projektet beräknas till 72,3 miljoner kronor.
Stadshallen skall renoveras.Bild: Tom Wall
En annan tung punkt på fullmäktiges agenda är renoveringen av Stadshallen, inklusive en möjlig utveckling av byggnaden.
En tydlig majoritet har utkristalliserats för en ordentlig ombyggnad som beräknas kosta 143 miljoner kronor samt ytterligare 20 miljoner kronor i särskilda driftsmedel under åren 2019-2021. S, MP, L, FNL och V säger ja till projektet.
M, C, KD och SD ville dock, när frågan togs upp i kommunstyrelsen, bara säga ja till en mindre omfattande renovering som beräknas kosta 70 miljoner kronor.
Lugi Gymnastik ska få plats på den nya gymnastikhallen vid arenan.Bild: Hussein El-Alawi
Även när det gäller utbyggnaden av arenan lär det bli ett tydligt ja.
Alla partier markerade i kommunstyrelsen att de vill bygga en dedikerad hall för gymnastik.
Dessutom vill alla, om än med något olika formuleringar, även ha ytterligare två idrottshallar, som ska kunna användas av skolor. Skillnaden mellan partierna ligger i huvudsak i att S, M, C, KD och FNL även vill öppna för möjligheten att skapa extraytor för evenemang och konsertverksamhet.
Exakt summa för hela arenaprojektet är ännu inte beräknad.
Gå till toppen