Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

C vill öppna för helt digitala vårdcentraler i Skåne

Det går för långsamt med e-hälsan i skånsk sjukvård, tycker Centerpartiet. Därför vill partiet utreda möjligheten att öppna helt digitala vårdcentraler i Skåne, en form av lokala nätläkare.

Men då måste ersättningssystemen ändras, så att vårdcentraler kan få ersättning också för digitala kontakter med sina patienter. Idag ersätter Region Skåne bara telefonrådgivning, brev och kanske videosamtal.
Centerpartiet vill göra det ekonomiskt möjligt att öppna digitala vårdcentraler i Skåne, där de flesta kontakterna sker via nätet.Bild: Henrik Montgomery/TT
Det bästa, anser C, vore att vårdcentralen kunde få pengar även för digital rådgivning och ”besök” när läkare/sjuksköterska och patient inte behöver sitta vid skärmen samtidigt, som i ett chatsamtal.
– Vill man effektivisera vården så vore det bra, säger Niels Paarup-Petersen (C), regionpolitiker som var med och presenterade partiets rapport om e-hälsa i den skånska vården.
De digitala vårdcentralerna måste kunna sköta provtagning och fysiska undersökningar när det behövs, understryks i rapporten. Antingen på en egen mottagning eller genom avtal med en annan vårdaktör.
Ungefär på samma sätt som två privata nätläkarföretag etablerat sig i Jönköpings län, och tar emot patienter digitalt från hela landet. Däribland många skåningar.
– Det är ju inte hållbart att Region Skåne betalar överpriser för utomlänsvård till Jönköping, för att man nekat digitala lösningar i vården här, säger Niels Paarup-Petersen.
– Men vi vill inte låsa oss vid de teknologiska lösningar som nätläkarna använder idag, understryker han.
Centerpartiet tänker sig att privata aktörer kan etablera digitala vårdcentraler i Skåne. Men även Region Skånes egna vårdcentraler bör kunna erbjuda läkarkontakt över nätet, det vill C utreda mer.
Regionpolitikern Niels Paarup-Petersen (C) har engagerat sig hårt för att utveckla e-hälsan i Region Skåne.Bild: Moa Dahlin
Niels Paarup-Petersen vill själv lyfta fram förslaget om ett pilotprojekt med ”spetspatienter”, personer med kroniska sjukdomar som vill ta eget ansvar för kontroller och vårdkontakter digitalt.
– Vi borde verkligen ta tillvara deras kompetens. Om kroniker blir inlagda på sjukhus i onödan, så fyller det upp platserna, säger han.
Det sista förslaget är ett informationsutbyte mellan Folktandvården och sjukvården, för att hitta personer med risk för diabetes typ 2 (åldersdiabetes). Det är en av flera sjukdomar som visar symptom i munnen. Tanken är att tandläkaren elektroniskt kan remittera en sådan patient till en vårdcentral för undersökning.
Gå till toppen