Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Politiker mötte väljargrupp där varannan inte röstar

Alla partier var representerade när intellektuellt funktionsnedsatta ställde frågor inför årets val. En majoritet inom gruppen röstar inte, trots att de får. Studiecirklar kan ändra på det.

Bristerna i färdtjänsten bekymrade både publiken och politikerna. Från vänster Agneta Lindskog KD, Fredrik Ljunghill (M), Maja Grubelic (FI), Hanna Gunnarsson (V) och Inger Tolsved Rosenkvist (L).Bild: Ingemar D Kristiansen
När politiker och väljare möttes på onsdagseftermiddagen var alla partier utom ett representerat av kvinnor. Många ord sades om allas lika värde. Liberalen Inger Tolsved Rosenkvist refererade mer än en gång till sina egna erfarenheter, eftersom hon har en son med funktionshinder.
Så här kunde det låta när politikerna presenterade sig efter en omfattande gnuggning i hur de på ett lättfattligt sätt skulle nå fram.
– Vi måste rädda världen för er och för vår skull, sa exempelvis miljöpartisten Karin Svensson Smith MP.
– Vårt parti omtalas som att vi är emot invandrare. Det är inte riktigt sant. Vi vill bara begränsa lite eftersom det börjar bli lite trångt, sa sverigedemokraten Nike Förster.
Partiernas väljare i publiken hade förberett sig omsorgsfullt under en längre tid i studiecirkelform i Vuxenskolans regi med stöd av Lunds kommun. Ett 40-tal Lundabor med intellektuell funktionsnedsättning har fördjupat sig i svensk demokrati, partiernas hemsidor och övningsröstat med blanka valsedlar.
Första publikfrågan till politikerna handlade om gruppens habiliteringsersättning, som höjts tillfälligt året ut efter en statlig satsning. Den ville en majoritet låta vara fortsatt hög, eller höja ytterligare – oavsett fortsatta statliga medel.
– Har vi ekonomiska förutsättningar i nämnden ska vi ha en fortsatt ersättning på den nivå vi har nu, sa Fredrik Ljunghill (M).
Färdtjänsten gjorde alla extra talföra. Flera vittnade om timmar av väntan.
– Skärp er, ta ansvar, sa en kvinna i publiken.
– Du har rätt, vi ska skämmas lite, sa Agneta Lindskog (KD).
– Vi måste sluta göra upphandlingar, sa Hanna Gunnarsson (V).
– Vi måste vara beredda att lägga mer pengar, sa Elin Gustafsson (S).
En undersökning i samband med förra valet visade att bara två till fyra intellektuellt funktionsnedsatta av tio röstade.
– Det finns en utbredd missuppfattning att personer med en viss funktionsnedsättning inte har rätt att rösta. Det är fel, säger Emma Nordengren, verksamhetsutvecklare vid Studieförbundet Vuxenskolan, som har arbetat med projektet ”Mitt val”.
Kan man ta ansvar och rösta om man inte fungerar intellektuellt som alla andra?
–Ja, varför skulle man inte kunna det? Vi är alla olika. Alla behöver olika förutsättningar eller stöd för att ta till sig vad olika partier säger att de vill arbeta för, säger hon.
Mikrofonen vandrade runt bland politikerna. Från vänster syns Elin Gustafsson (S), Karin Svensson Smith (MP), Inga-Kerstin Eriksson (C) och Agneta Lindskog (KD).Bild: Ingemar D Kristiansen
Gå till toppen