Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Komiska kulturkrockar bearbetas av indisk humorstjärna

Kulturkrockar och motsatsen: banden mellan olika folk och länder. Det är komikern Anuvab Pals arbetsmaterial.
Han är speciellt förtjust i konstigheter som fötts ur Indiens långa tid som brittisk koloni.
Denna lördag uppträder Anuvab Pal på Humorfestivalen med showen "The empire".

"I dagens Indien har man de ideal som gällde för hundra år sedan i Europa", säger Anuvab Pal. "Mycket pengar, en Mercedes — man vill visa Väst 'titta, vi är framgångsrika, inget tredje världen-land längre'. Men i Väst är hög status nu att sälja bilen, cykla till jobbet och ge pengar till behövande..."Bild: OML Photography
– Min farfar älskar rostbiff, den brittiska specialiteten. Men han bor i Indien, ett land där rostbiff, nötkött, är bannlyst...
Se där en typisk Anuvab Pal-observation och ett tydligt exempel på de märkliga kultursammanstötningarna i dagens Indien.
– Jag växte upp på 80-talet när skolan i Indien talade om för en att allt brittiskt var bra och fint och om man tog till sig det skulle man få ett bättre liv. Indisk kultur och språk studerades inte, berättar Anuvab Pal i telefon från Edinburgh där han deltar i den stora Fringe-festivalen.
– Idag har det förändrats. Det brittiska imperiet och engelskan betyder inte så mycket längre, så det blir väldigt konstigt för min generation. Unga indier i dag vet knappt att vi har varit en brittisk koloni. Själv kan jag känna mig som en kvarleva från den viktorianska epoken, en figur i en Dickensroman.
Anuvab Pal uppträder ofta i en brittisk domarperuk och uniformen från engelsk beefeater, slottssoldat. Han ser till att förändra showen utifrån vilket land han spelar i.
– I Indien fokuserar jag på hur det är att leva med den här postkoloniala baksmällan. När jag uppträder i England måste jag övertyga publiken om att det är ok att skratta. Många brittiska standupbesökare känner bara skuld inför imperietiden och verkar tänka "borde vi inte krama honom i stället och ge honom en kopp te?".
– I USA, som ju också varit en brittisk koloni, är man framför allt intresserad av att jämföra med hur Indien hade det.
Det kan bli peruk, beefeater-uniform eller bådadera i Lund. Eller inget av det. Anuvab Pal ändrar ofta i sin scenutstyrsel.Bild: Anuvab Pal
Pal, som nu spelar i Skandinavien för första gången, justerar också sitt sätt att tala från land till land. I Indien varvar han hindi och engelska med bitvis tung accent och snackar i ett rasande tempo. Den stilen skulle nog gett Lundapubliken vissa problem.
– Men jag anpassar mig till hundra procent från plats till plats, tar också hänsyn till kulturella skillnader och stoppar in lokala referenser. Dessutom lägger jag olika mycket tid på att ge bakgrunder. Jag frågar mig: Om skämtet ska gå fram, vilket är det minsta jag kan förklara?
Vad är då viktigt för dig, vad vill du åstadkomma?
– Att få folk att skratta är givetvis nummer ett. Men den stora prestationen är att dessutom få en eller flera av mina tankar, om nära ting eller om världen, att fastna hos åhörarna.
– Det kan man bara åstadkomma genom skrattet, i denna fake news-epok där det finns så många som talar om för dig vad du ska göra.
Glädjen med standup sitter för Anuvab Pal i att lyckas få människor från andra kulturer att förstå och skratta åt en historia från hans egen indiska kultur.
– Mitt mål är alltid att sträcka ut en hand och skapa ett gemensamt band. Människor runt klotet är på många sätt så lika och jag vill skapa känslan av att vi verkligen är det. Men utan att säga det rent ut på ett pedagogiskt sätt, det skulle bli tråkigt.
Fakta

Lund Comedy Festival

Hålls i år: 30 augusti - 1 september.

Festival nummer nio i siffror: 150 artister, 9 scener, 90 shower och 80 volontärer.

Nyheter i år: frågesportsliknande "Duellen" med politik-tema, ledd av Björn Kjellman. Den "politiska" debatten "Om jag vore statsminister..." med Hans Rosenfeldt som showledare. Olika lundensiska spexgäng i en gemensam paradnummerkavalkad, gratis familjeunderhållning i Lundagård och Bosse Parnevik intervjuad av Babben Larsson.

Internationella gäster: bland andra Ben Richards, Ahir Shah, Croft & Pearce, George Egg och Francesca Martinez.

Anuvab Pal: framträder denna lördag kl 20.30 i AF:s stora sal med sin show "The empire".

Gå till toppen