Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Humor och religion var första paret ut på Humorfestivalen

Varför är det så känsligt att skämta om religioner? Det var temat när Humorfestivalen mitt på torsdagen drog igång i Grand hotels Piratensal.
– Har man självdistans så har man humor. Och om man har humor så blir man inte extremist, slog föreläsaren och komikern Kadir Meral fast.

Kadir Meral, Erica Li-Lundqvist och Cecilia Nebel funderade kring humorns förhållande till religion.Bild: Sandra Henningsson
Diskussionsledaren Cecilia Nebel hade bjudit in honom och Erica Li-Lundqvist, lektor i religionsvetenskap vid Malmö universitet, till första avsnittet av "Humorkunskap".
Det blev ett lättsamt och informativt samtal som bitvis också lockade publiken till skratt.
Diskussionen kom in på många områden, bland annat varför det så ofta skär sig mellan satir och religion.
– Det handlar om att kränka det allra heligaste, sa Erica Li-Lundqvist.
– Och om trygghet och rädsla. Om man är trygg kan man ha en viss dístans, men tar man religionen bokstavligt, om den är allt man har, då ser man inte helheten. Då träffar ett skämt om religionen ens innersta och det gör ont, tillade Kadir Meral.
Enligt Erica Li-Lundqvist spelar självdistans också en roll här, hur man ser på sig själv.
Kadir Meral fyllde i:
– Har man självdistans så har man humor. Och om man har humor så blir man inte extremist.
Åhörarna i Piratensalen, bland andra Lisbeth Lindqvist och Barbro Berggård, hade roligt.Bild: Sandra Henningsson
Samtalet rörde sig attackerna från kristet håll mot filmen "Life of Brian" till Muhammedkarikatyrerna och varför den judiska humorn blivit så speciell.
– Religion i sig är inte ond eller god, det handlar om utövarna, sa Erica Li-Lundqvist.
– De religionsutövare som inte har humor är farliga, oavsett vilken religion det gäller. De riktigt lärda inom olika religioner har humor, de kan se och förstå luckor och svagheter i religionen, även om de tror, påpekade Kadir Meral.
Och så enades de tre på scenen om att humor som inte är hånfull kan fungera överbryggande och att det spelar en viss roll vem kommer med ett skämt om religion, om den personen till exempel själv är troende.
Denna fredag ska "Humorkunskap" handla om humor och konsumtion och på lördag är ämnet "Humor och stress".
Gå till toppen