Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Låt rökare betala en större del av sin framtida vård

Låt rökare betala högre socialförsäkringsavgifter, föreslår Torbjörn Johansson.Bild: Claudio Bresciani/TT
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Det politiska hyckleriet om vården och att några små företag kan tjäna pengar på den är både dumt och aningslöst. Sjukvården är främst läkemedelsindustrins avancerade geschäft. Nästan inga resurser ägnas åt utveckling av förebyggande åtgärder, för det kan man inte tjäna pengar på, och det är tillika negativt för läkemedelsföretagens lönsamhet.
Politikernas lösning i valtiderna består i att den ena företrädaren bjuder över den andra. Det skall bli fler vårdplatser, läkare, sjuksköterskor och högre löner etcetera. Ingen ifrågasätter varför allt fler blir sjuka. Man bortser helt ifrån att de dominerande orsakerna framförallt är dåliga vanor, mat, miljö, för att inte glömma bort den psykiska ohälsan, som måste komma mycket mera i fokus.
Belöna istället dem som sköter sin hälsa och låt till exempel rökare betala en högre socialförsäkringsavgift. Överväg ett förbjud mot användning av cigaretter och livsmedel som uppenbart skadar hälsan. Inför motionstvång på skolor och företag.
Varför tar inte de pratglada politikerna upp detta med att förebygga, det bästa sättet att öka vårdens tillgänglighet och tillika hålla kostnaderna nere. Samhällsvinsten skulle bli enorm och skatterna skulle kunde sänkas.
Åldringsvården är felriktad till stor del. Nyligen hade vi ett japanskt studiebesök på åldringsvården. Deras reaktion var - varför gör de gamla ingenting? I Japan har de gamla, som kan, en sysselsättning. Ett bättre liv och mindre demens. Maten är också en mycket viktig del av deras hälsa, se nedan.
I detta perspektiv var den information om tarmbakteriernas viktiga uppgift, som man kunde lyssna till på TV1, ”Fråga doktorn” nyligen, en helt fantastisk information. Lyssna på forskaren Soki Choi, så får du en mkt stor respekt för vad maten betyder för hälsan.
Ställ krav på politikerna. Varför blir det på det här viset? Det är många gånger beklämmande att höra på politiska debatter och att se de ekonomiska resultaten av många beslut. Kunskap på området man uttalar sig om saknas, liksom ekonomiskt förstånd.
För att få bli politiker borde det ställas krav på minst 10 års erfarenhet från näringslivet eller den offentliga sektorn med budgetansvar.

Torbjörn Johansson

Gå till toppen