Annons

Annons

Annons

Kritik mot Fritt sök

Insändare
Lundagarantin – nödvändig för eleverna och för Lunds skolor

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

De två socialdemokraterna vill verka för en mindre segregerad skolmiljö på gymnasierna, då de menar att den nuvarande studiemiljön ger sämre resultat.

Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Annons

Vi i S vill ha bra skolor för alla. I Lund finns, på grund av det höga söktrycket, en tendens till elitskolor bland våra innerstadsgymnasier. På Kattes naturvetenskapsprogram har den sist antagne i år 305 meritpoäng. Det innebär att även denna elev har näst intill högsta betyg i grundskolans samtliga ämnen. Systemet bidrar således till en segregation som vi med all kraft vill motverka.

En sådan skola är dålig för eleverna som kommer att tillbringa sin gymnasietid i en miljö där de mest umgås med elever som har samma goda studieförutsättningar som de själva. Skolan ger - tvärtemot vad man ofta tror - sämre skolresultat än i en mer blandad skola. Skolorna missar dessutom den sociala bredd i sin elevgrupp som skulle göra deras elever bättre förberedda för det samhälle de ska leva i. Segregerade skolmiljöer är dåliga för såväl hög- som lågpresterande elever såväl ut prestationssynpunkt som vad gäller anpassning till det omgivande samhället.

Annons

Annons

FörNyaLund skrev i onsdags att S svängt och visat intresse för en Lundagaranti sent i valrörelsen och därför inte är att lita på. Vi hänvisar till en artikel i Sydsvenskan den 12 november 2013 där våra företrädare i utbildningsnämnden ifrågasatte Fritt sök så som det fungerade då och fungerar idag. Bland annat reagerar man på den segregering som Fritt sök leder till och undanträngningen av lågpresterande elever.

Vi vill undvika en uppsägning av avtalet eftersom det får ett flertal andra mycket negativa konsekvenser. Men om en uppsägning är vad som krävs för att få till stånd en justering får det bli så.

Vi anser att Hedda Andersson-gymnasiet är nödvändigt att bygga. Vi anser vidare att även med en Lundagaranti kan det bli nödvändigt att bygga en sjätte gymnasieskola. Detta kommer att utredas under hösten och början av nästa år i samverkan med omkringliggande kommuner plus Malmö kommun. Men även med två nya skolor finns ingen garanti för att alla behöriga Lundaelever får gå i sina egna skolor så som Fritt Sök Skåne är utformat.

Rallarsvingarna från Lars Hansson kan kort avfärdas med följande: Lundagarantin omfattar, så som vi tänkt den, även elever från våra tidigare samverkanskommuner plus eventuellt några andra kommuner. Några murar reses därför inte mot Kävlinge eller andra kommuner i vår närhet.

Annons

Lunds skattebetalare ska – med rätta - kunna kräva att deras barn får gå i en Lundaskola om sökt utbildning finns tillgänglig här.

Lunds elever ska – med rätta – kunna kräva en gymnasieskola i Lund som utbildar dem för framtiden och utmanar dem till allt bättre prestationer oberoende av om man tillhör en intellektuell elit eller ej.

Vi anser att Lunds gymnasieskolor ska ta emot alla behöriga ungdomar från Lund som önskar gå här.

Stig Svensson (S)

Per-Ingvar Almén (S)

Ledamöter i utbildningsnämnden

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan