Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmö satsar åter på fritidsgårdar

Lorensborg ska få en kommunal fritidsgård, dessutom ska det skapas en ny föreningsdriven gård under 2019. Var är ännu inte bestämt.

Lorensborg är nästa område som får en fritidsgård.Bild: Björn Lindgren/TT
– Vi gick genom behovet av fritidsgårdar under sammanträdet, vi satt med var sin Malmökarta för att se var det finns gårdar och var behovet är som störst, säger fritidsnämndens ordförande Frida Trollmyr, (S).
Nämnden beslutade om två nya gårdar, men identifierade också var det behöver öppnas fler under den närmaste tiden.
– Vi ser att det är många barnfamiljer som flyttar in i våra utbyggnadsområden som Husie, Hyllie och Limhamn. Men det behövs också i centrum, säger hon.
I februari i år fick fritidsgården i centrala Malmö stänga efter uppmärksammade dödshot mot personal.
Läs också Efter dödshoten: Fritidsgård i Malmö stänger för gott
– Verksamheten finns kvar, man har aktiviteter men ingen fast plats. Det har varit svårt att hitta en ny lokal, men nu börjar det bli bråttom, säger Frida Trollmyr.
Under fredagen återinvigs Tegelhuset i Rosengård som nyligen renoverats och på måndag är det invigning av den nya fritidsgården på Gottorpsskolan i Bunkeflostrand.
– Och sedan tidigare har vi beslutat om en fritidsgård i de före detta lokstallarna vid Limhamns skola, säger Frida Trollmyr.
Fritidsnämnden tog över ansvaret för fritidsgårdarna från stadsdelsförvaltningarna för drygt ett år sedan. I planeringen för nya gårdar för nämnden diskussioner med kulturnämnden som ansvarar för allaktivitetshusen som också vänder sig till barn och unga.
Kulturnämnden beslutade om ett nytt allaktivitetshus på Apelgårdsskolan i onsdags, säger Frida Trollmyr.
Sedan tidigare finns de på Hermodsdalsskolan och Lindängeskolan.
Fritidsnämnden har ett budgetöverskott på två miljoner. Pengar som nämnden beslutade ska användas till att marknadsföra fritidsgårdarna bättre.
– Vi har märkt att ungdomarna inte alltid vet om att det finns en i deras bostadsområde, säger Frida Trollmyr.
Överskottspengarna ska också användas till att höja standarden på utebad och Baltiska hallen.
– Förvaltningen ska också undersöka vad vi kan göra för att hjälpa ridanläggningarna som fått högre foderkostnader i samband med torkan. Det vore synd om det skulle gå ut över verksamheten, säger hon.
Gå till toppen