Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Signerat

Moa Berglöf: Ingen kan längre säga att de inte visste.

Jimmie Åkesson.Bild: Johan Nilsson/TT
Skitkanal. Vänsterliberal smörja rakt igenom. Jimmie Åkesson (SD) höll inte igen på invektiven när han gästade Sveriges Radios Morgonpasset i P3 i onsdags (29/8). Skulle han vara radiochef, sade Åkesson, så skulle han lägga ned kanalen.
Journalister, partiledare och intresseorganisationen Utgivarna gick i taket. Ett oacceptabelt uttalande. Skrämmande. Och så vidare. Som att det vore en nyhet att Sverigedemokraterna inte gillar svenska medier.
Vad som däremot är både nytt och intressant är hur Åkesson för en gångs skull släppte garden, lät irritationen rinna över. Och en sak till, i programledaren Hanna Hellquists ja- eller nejfrågor. ”Macron eller Putin?”, frågade Hellquist. Men Jimmie Åkesson hade ingen lust att välja mellan Frankrikes och Rysslands president, tyckte till och med att frågan var lite rolig. Han skrattade till, sade ”Pass”.
Vurmandet för antidemokrater och för begränsningar i mediefrihet har en stark tradition i det parti som kan bli Sveriges näst största i valet om lite mer än en vecka.
I september 2015 skrev partisekreteraren Richard Jomshof (SD) i ett uppmärksammat inlägg på Facebook att ”eftersom Sverige inte är Ungern, eftersom vi inte sitter i regeringsställning (än) och eftersom media i Sverige inte fungerar som media i Ungern, är vi tvungna att anpassa oss till den verklighet som råder här. Det innebär inte minst att vi måste anpassa vår retorik efter det rådande läget".
När andre vice talmannen Björn Söder (SD) och Birgitta Ohlsson, riksdagsledamot för Liberalerna, debatterade utvecklingen för polska medier i en radiodebatt i november 2016, hävdade Söder att utvecklingen i världen visar att det "socialliberala etablissemangets" tid börjar ta slut, att en ny politisk era inträder och att det kanske behövs en ”omdaning av systemet” även här i Sverige.
Och nu, drygt en vecka före valet, partiledare Åkesson, som inte klarar av att välja mellan en demokratiskt vald president, Macron, och en auktoritär ledare, Putin, vars livsgärning handlar om att hota och tysta oliktänkande.
Varje år sedan början av sjuttiotalet har organisationen Freedom House gett ut rapporten Freedom in the world, där världens länder granskas och rankas utifrån mått på politisk frihet och demokrati. Världen över minskar pressfriheten, skriver Freedom House. Inte på 13 år har friheten varit så begränsad: i stora demokratier hotas nu journalister och medier, och försöken att kontrollera medier sträcker sig i många fall utanför den egna nationens gränser. Putins Ryssland är ett exempel.
I rankningen av länders pressfrihet, där 0 är högsta betyg och 100 lägsta, hamnar Sverige idag på 11. Rickard Jomshofs förebild Ungern landar på 44, Björn Söders Polen på 34. Och Ryssland, vars president Jimmie Åkesson inte har någon lust att välja bort i P3:s utfrågning, ligger på den imponerande nivån 83.
Bort med den vänsterliberala smörjan. Stäng ned radiokanaler. Omdana systemet. Släpp fram retoriken. Om Sverigedemokraterna får reellt inflytande i svensk politik inträder onekligen en ny politisk era. SD:s förebilder visar vilket målet är. Ingen kan längre komma och säga att de inte visste.
Gå till toppen