Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nu utreds möjligheten att utveckla Lilla Harrie

Nu pågår möten för att se om man trots allt kan bygga på industritomten i centrala Lilla Harrie. "Vi är intresserade av att utveckla Lilla Harrie men det är en komplicerad fråga" säger Fredric Palm som är strategisk planeringschef i Kävlinge.

Industrifastigheten står sedan länge övergiven mitt i byn, mellan villorna.Bild: Maria Sehlin
Den tomma industritomten mitt i Lilla Harrie by har stått tom i många år och irriterar de kringboende. I våras kom äntligen markägaren med ett förslag om att bygga bostäder på tomten – vilket välkomnades av byborna. Förslaget stoppades dock av kommunen då de planerade bostäderna skulle drabbas av buller från trafik och kvarnen.
Läs också Starka reaktioner mot byggstopp på industritomt i Lilla Harrie
– Det är väldigt mycket buller från kvarnen och tidvis väldigt mycket trafik. Ibland står lastbilarna i kö längs vägen. Det är ett strukturellt problem som måste lösas först, sa Pia Almström (M) då.
– Vi har ganska länge försökt hitta en annan trafiklösning så att inte trafiken går tvärs genom byn, men inte lyckats komma överens med markägarna.
Finjas byggplaner på gamla verkstadstomten (grönmarkerad) stöter på problem på grund av olämplig omgivning. Längs Verkstadsgatan kör lastbilar till kvarnen.Bild: WSP Sverige/ Finja AB
Men efter protestlista från byborna, med 200 namn, bestämde kommunen att ta frågan ett varv till och se om det fanns någon lösning som de missat.
Läs också Kävlinge kommun tar nytt grepp om Lilla Harrie
Uppdraget gick till kommunens strategiske planeringschef Fredric Palm som nu träffar olika intressenter och markägare för att höra vilka planer de har. Det handlar till exempel om ifall någon markägare är öppen för att man flyttar vägen till deras mark.
– Vi har utökat antalet markägare och försöker nysta i om det finns en ny öppning, så att vi inte missar något. Tyvärr verkar den öppning som diskuterades i våras varit en missuppfattning, säger han.
De har ytterligare möten inplanerade i september.
– Det är inga enkla frågor att hantera, eventuella lösningar kan kräva stora investeringar och långa ledtider. Jag har förståelse för att olika markägare eller intressenter bevakar sina sakfrågor och intressen, det gör inte processen lättare, säger han.
"Vi träffar olika parter för att hitta en lösning, men det är mer komplext än man tror – det finns andra intressen också" säger Fredric Palm.Bild: Kävlinge kommun
– Vi har utökat antalet markägare vi pratar med och frågar om deras önskemål och behov. Men den öppning som byalaget trodde fanns stämmer inte – det var nog en missuppfattning.
Kommunen har i uppdrag att se till de olika parternas intressen:
– Kvarnen har varit där sedan 1509, är en väsentlig del av bygden och de har för avsikt att vara kvar. Den verksamheten är viktig för kommunen. Vi har också ett intresse av att utveckla samhället Lilla Harrie så som det går med tanke på buller, risker och trafik, säger han.
De kommer att presentera sin bild över möjligheterna, eller meddela att de inte har hittat någon lösning, senare i höst.
– Det är inte givet att vi kommer att hitta en lösning, säger Fredric Palm.
Gå till toppen