Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Oppositionen krävde svar från S-MP-styret om den olagliga satsningen på hemlösa

Vill de rödgröna överklaga domstolsbeslutet som stoppar bygget av Malmös största hemlöshetsboende?
Oppositionspolitiker från Liberalerna och Moderaterna krävde ett svar på frågan i kommunfullmäktige. Men de ledande politikerna ger inget besked före valet.

Här, på Krossverksgatan 3 i Limhamn, vill Malmö stad bygga kommunens största boende för hemlösa med 133 lägenheter.Bild: Sandra Henningsson
S-MP-styret mötte en svår motgång häromveckan när förvaltningsrätten underkände kommunens största planerade övergångsboende för hemlösa. Förvaltningsrätten slog fast att avtalet för de 133 övergångslägenheter i Limhamn inte är något renodlat hyresavtal, bland annat eftersom lägenheterna ännu inte är byggda. Därmed är avtalet ogiltigt och måste rivas upp.
Läs mer: Malmös största hemlöshetssatsning är olaglig
Frågan om kommunen ska överklaga förvaltningsrättens beslut och på så vis försöka få igenom kontraktet, som är värt 340 miljoner, kom upp på torsdagen när fullmäktige höll sammanträde i Rådhuset. Liberalen Ewa Bertz och moderaten John Roslund, som båda är mycket kritiska till kontraktet, pressade socialkommunalrådet Sedat Arif (S).
Läs mer: Olagligt hyreskontrakt i Limhamn slår mot Malmös hemlösa barn
De båda oppositionspolitikerna påminde om att det fastighetsbolag som kommunen tecknat kontrakt med, Skånska strand, ägs av ett holdingbolag på Cypern där bolag som vill undvika beskattning i Sverige ofta är lokaliserade. S-MP-ledningen har sagt att detta kom som en överraskning.
Läs mer: Malmös tyngsta S-politiker drev igenom den olagliga hemlöshetssatsningen
– Den höga svansföring ni brukar ha om skattepengar. Här gjorde det inget att det ni betalar går till Cypern, sa Ewa Bertz (L).
Även John Roslund argumenterade för att förvaltningsdomstolens beslut borde få de rödgröna att avblåsa boendet genom att avstå från att driva frågan till en högre instans:
– När vi är 10 dagar före ett val förtjänar ett rakt svar. Ska ni överklaga eller inte?
Men socialkommunalrådet Sedat Arif (S) svarade:
– Rättsläget är osäkert. Jag säger inte något förrän våra jurister har tittat på det här. Sedan kommer vi i nämnden att ta ett beslut.
Det innebär att besked inte kommer före valet. Men eftersom nämnderna sitter kvar fram till årsskiftet oavsett valresultat blir det i vilket fall som helst Sedat Arif i egenskap av ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden som leder beslutet.
Ewa Bertz var inte imponerad:
– Man har gjort ett fel och så skyller man på juristerna!
Gå till toppen