Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Vellinge

På spaning efter en fågel på flytt

Nu drar flyttfågelsträcken igång på allvar. Det uppmärksammas i helgen under Falsterbo Bird Show med bland annat kikarskola, fågelbingo och föreläsningar. "Jag hoppas få se några spännande fåglar", säger Ebba Palm från Skanörs Montessoriskola som var en av de många skolelever som tjuvstartade fågelhelgen redan på torsdagen.

– Vi hoppas få se några spännande fåglar, säger Ebba Perulf och Ebba Palm, här med Linnea Lindholm och Matilda Perulf, från Skanörs Montessoriförskola som bytte skolbänken mot fågelskådartornet på Naturum.Bild: Maria Sehlin
På fredag den 31 augusti öppnar Falsterbo Bird Show för allmänheten och man räknar med runt 5 000 besökare från flera olika länder under helgen.
– Det här är ett av världens tio bästa fågelskådarställen. Just rovfåglarna är vår specialitet i Falsterbo och rovfågelstråket drar igång på allvar nu. Vi har i veckan sett flera bivråkar som flyger förbi på väg mot Afrika - nu finns det ingen mat kvar till dem här i Sverige, säger Nils-Arvid Andersson som är föreståndare på Naturum och samordnar programmet.
"Falsterbo Bird Show lockar både ornitologer från andra länder och barnfamiljer från närområdet. Programmet är bredare än bara fåglar, vi håvar även räkor i havet", Nils-Arvid Andersson på Naturum.Bild: Maria Sehlin
Det är fjärde året som Falsterbo Strandbad är centrum för Falsterbo Bird Show och här blir aktiviteter som fågelskådning på taket, blomvandring, föreläsningar, samt utställning av olika företag. Dessutom blir det fågelskådning och ringmärkning borta vid Falsterbo fyr.
– Det här är mycket bredare än bara fåglar, vi har fokus även på växter, insekter och havet– vi hoppas att besökarna ska upptäcka den fina naturen här, säger han.
Falsterbo Bird Show drog i gång så smått redan mitt i veckan med naturpedagogiska dagar för förskolebarn och skolelever. Runt tusen elever har kommit för att prova kikarskola, fågelbingo och andra aktiviteter för att lära känna naturen på Falsterbonäset.
"Vet ni hur ni känner igen gladan?", frågar naturpedagog Marianne Nilsson eleverna från Skanörs Montessoriskola – som på grund av det regniga vädret fick se fler bilder på fåglar än riktiga fåglar.Bild: Maria Sehlin
– Målet är att väcka intresset för natur och fåglar. Naturvetenskap är kul, eleverna är jätteintresserade, säger naturpedagog Anette Barr som håller i skolarrangemanget.
– En del av barnaktiviteterna fortsätter i helgen, säger naturpedagog Anette Barr. Nu förvandlas Falsterbo Strandbad till mötesplatsen för Falsterbo Bird Show.Bild: Maria Sehlin
Under skoldagarna fanns 18 olika stationer utspridda i tallskogen och inne på Naturum, här fick eleverna bland annat gå på kikarskola, göra fröautomater, lyssna på fågelläten, testa flygexperiment, gå tipsrunda, prova håvning och gissa spåret. De fick även minnestips för hur de ska höra skillnad på olika fåglar:
– Gulsparven låter som den räknar till sju och bofinken låter "snälla, snälla mamma kan vi gå på bio i kväll", berättar Anette Barr för de barn som kommer för att lära om fågelläten.
"Vi går djurspåret, det är kul och ganska svårt, men den här frågan är lätt: det är ett koltrastbo. Vi kände även igen ormskinnet och getingboet" säger Malte Gilldorff och Rasmus Dahlström Tilliander från Sandeplanskolan i Höllviken.Bild: Maria Sehlin
Eleverna Ebba Perulf, Ebba Palm, Linnea Lindholm och Matilda Perulf, från Skanörs Montessoriförskola, tyckte det var kul att gå på kikarskola på taket till Naturum:
– Jag hoppas lära mig hur man ska göra för att bäst se fåglar, säger Matilda Perulf.
Det regniga vädret på torsdagen gjorde att eleverna inte fick se så många fåglar i kikaren, men i helgen ska det klarna upp och bli bättre fågelskådarväder.
Fotnot: Det är Vellinge kommun, Birdlife Sverige och Skånes Ornitologiska Förening som arrangerar Falsterbo Bird Show.
Fakta

Falsterbo Bird Show 2018

Ur programmet

Fredag 31 augusti

Kl 12 – 18: Strandbaden: utställningar, föredrag och barnaktiviteter. Håvning i havet för barn kl 12.00. Invigning 13:30 . Småkryp i skogen för barn 14.00. Fladdermuslyssning kl 21:00 .

Lördag 1 september

8:00–12:00 Fågelskådning intill Falsterbo fyr.

11:00 Ringmärkningsförevisning, Falsterbo fågelstation vid fyren.

10 – 18: Strandbaden: utställningar, föredrag och kl 12-18 barnaktiviteter. Blomstervandring 11. Håvning i havet för barn 12.00. Småkryp i skogen för barn 14.00. Kvällsaktivitet med quizz, föranmälan, Kl 18:30 – 24.

Söndag 2 september

8:00–12:00 Fågelskådning intill Falsterbo fyr.

Kl 10 – 16: Strandbaden: utställningar, föredrag och 10-16 barnaktiviteter. Fågelskådning, vandring i omgivningarna kl 10:30. Blomstervandring 11:00. Håvning i havet för barn kl 12. Fågelbingo kl 12. Småkryp i skogen för barn kl 14. Fjärilsvandring kl 14. Ringmärkningsförevisning kl 11 och 14:30.

Hel programmet finns på birdlife.se.

Gå till toppen