Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Polisen släpper fantombild på våldtäktsman i Malmö

Mannen på cykel jagade sina offer genom Malmö, överföll och våldtog dem. Nu släpper polisen en fantombild på mannen och söker allmänhetens hjälp att identifiera honom.
– Han har utsatt kvinnorna för livsfara, vi måste få stopp på det här, säger kammaråklagare Ola Lavie.

Polisen släpper nu en fantombild på den misstänkta våldtäktsmannen.Bild: Patrick Persson Polisen
Det första övergreppet äger rum runt 02-tiden natten mot den 22 maj. En kvinna i 35-årsåldern blir kontaktad av en okänd man, som sedan börjar förfölja henne.
Läs också Polisen jagar våldtäktsman som förföljer kvinnor på cykel
Jakten slutar på cykelvägen längs Amiralsgatan nära Scheelegatan där han först frågar kvinnan efter vägen. Därefter sliter henne till marken och misshandlar och våldtar henne i en dunge.
Efter att mannen till slut lämnat platsen kan kvinnan larma polis.
Två veckor senare slår han till igen – detta vet polisen eftersom mannens binds till övergreppet genom sitt DNA. Likaså har han använt likartat våld vid båda övergreppen.
Vid den andra misstänkta överfallsvåldtäkten natten mot den 2 juni på Neptunigången i Västra hamnen förföljer han kvinnan, som är 25-årsåldern, i drygt tre kilometer innan han cyklar på henne. Och sedan våldtar och misshandlar kvinnan.
Efter att mannen lämnat platsen fick kvinnan hjälp av förbipasserande att larma polis.
Några veckor senare släppte polisen en film där den cyklande mannen syns, för att få hjälp av allmänheten att kunna identifiera honom.
– Vi har haft fantombilden i två månader. Vi trodde att filmen på den cyklade mannen skulle ge resultat, det gav det inte. Nu testar vi med bilden, säger kammaråklagare Ola Lavie.
Polisen misstänker att samme man kan ha slagit till ännu fler gånger.
”Det handlar om pusselbitar när man jagar en sådan här person. För en vanlig människa kan en iakttagelse inte vara värd någonting. Men för oss kan det vara oerhört viktigt” säger åklagare Ola Lavie.Bild: Johan Nilsson/TT
– Vi har ett par ärenden, framförallt ett, som är likt dessa två. Men vi har ingen teknisk bevisning. Det här är en gärningsman som sannolikt inte slutar, vi måste få stopp på honom, säger Ola Lavie. och fortsätter:
– Nu behöver vi allmänhetens hjälp. Det handlar om pusselbitar när man jagar en sådan här person. För en vanlig människa kan en iakttagelse inte vara värd någonting. Men för oss kan det vara oerhört viktigt.
Fallet tas upp i tv-programmet Efterlyst ikväll. Tips om vem mannen är kan lämnas till polisen på telefonnummer 114 14.
Fakta

Polisens signalement på gärningsmannen

Mörkt hår, mörka ögon

25–40 år

170–180 centimeter lång

Inte smal, inte tjock – men lite större och mycket stark.

Gå till toppen