Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Rubensson visade vägen mot VM

Den enkla vägen till VM är fortfarande öppen för Sverige. Segern mot Ukraina förbättrar förutsättningarna inför gruppfinalen mot Danmark på tisdag.
– Det är kniven mot strupen, men det är då man måste plocka fram det lilla extra, säger Elin Rubensson

Elin Rubensson blev Sveriges första målskytt för kvällen när hon placerade in 1–0.Bild: MATHIAS BERGELD
Fotboll, VM-kval: Sverige–Ukraina 3–0 (2–0)
Sommarens förlust på bortaplan mot Ukraina ställde till och skapade stora blågula frågetecken inför gruppavslutningen i VM-kvalet.
Med en klar seger och ett övertygande spel i hemmamötet med Ukraina raderades mycket av oron bort och Sverige har fortsatt initiativet inför gruppfinalen mot Danmark på tisdag.
– Fantastiskt kul och spännande. Nu får vi en helt avgörande match som avslutning, sa förbundskaptenen Peter Gerhardsson som ser Danmark som en riktigt tuff motståndare men gillar utgångsläget.
– Klarar vi oavgjort är vi gruppsegrare och det är bra förutsättningar.
Det svenska landslaget fick hjälp av Kroatien som kryssade mot Danmark på hemmaplan och skänkte Sverige två poängs försprång. Det betyder att Sverige går vidare med ett oavgjort resultat på tisdag.
På hemmaplan i den nästsista gruppspelsmatchen körde Sverige över Ukraina.
– Det viktigaste i dag var att ta tre poäng och skaffa oss ett bra självförtroende inför matchen mot Danmark, sa Elin Rubensson som öppnade målskyttet.
– Det var en bra träff. Jag tänkte bara att jag skulle hålla den på mål och inte skjuta över.
Hon placerade snyggt in 1–0 i krysset efter ett bra svenskt anfall uppbyggt av Kosovare Asllani, Caroline Seger, Olivia Schough och Sofia Jakobsson innan Stina Blackstenius som med ryggen mot mål hittade Elin Rubensson i ett skottläge i höjd med straffområdeslinjen.
Bara fyra minuter efter ledningsmålet kom 2–0. Då slog Stina Blackstenius ett inspel som skar genom straffområde från höger och nådde Magdalena Eriksson som bestämt utökade den svenska ledningen.
Den andra halvleken var sedan bara sex minuter gammal när Kosovare Asllani kunde göra 3–0.
När Sverige-Ukraina blåstes av var Kroatien fortsatt i 1–0-ledning och förutsättningarna ännu bättre för Sverige. En dansk kvittering kom på tilläggstid.
Nu blir det en utsåld match i Viborg som avgör gruppen. Sverige tar dock hem VM-biljetten även vid ett oavgjort resultat.
– Det är de roligaste matcherna att spela. Det är kniven mot strupen men det är då man måste plocka fram det lilla extra, säger Elin Rubensson som menar att att det är svårt att spela på ett oavgjort resultat.
– Det är vinst som gäller.
Gå till toppen