Annons

Annons

Annons

Kritik mot Fritt sök

Insändare
S förslag om fritt sök i bästa fall ett ogenomtänkt misstag

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Moderaternas uppfattning är att fritt sök har tjänat oss väl men behöver vidareutvecklas och förbättras, skriver de fyra undertecknarna.

Bild: Fredrik Sandberg / TT

Annons

Tidigare i veckan gick Socialdemokraterna ut och föreslog att det mångåriga gymnasiesamarbetet mellan kommuner i Skåne och delar av Blekinge som ger alla elever rätt att på lika villkor välja gymnasieskola ska rivas upp. Med parollen ”Ge Lundaungdomarna förtur till Lunds gymnasieskolor” sätts nu mycket av sådant som skolpersonal, föräldrar och inte minst elever tagit för givet på spel.

Annons

Hur den nya ordningen kommer se ut kan vi inte veta, men att avtalet inte ensidigt kan sägas upp från Lunds sida utan att det ger konsekvenser för såväl Lunds gymnasieskolor som Lundaungdomar som vill studera på annan ort är uppenbart. Övriga kommuner har ingen som helst anledning att omförhandla så att Lundaungdomarna får förtur. Här har Socialdemokraterna inte tänkt – alls. Om Lund, vilket Socialdemokraterna verkar vilja, säger upp avtalet kommer det innebära att Lund går ur fritt sök. Men – nu är det så att om kommuner utan gymnasieskola väljer att inte skriva nya avtal har deras elever rätt att enligt skollagen söka och bli mottagna på sina betyg, i fri konkurrens med bland annat eleverna från Lund.

Annons

Moderaternas uppfattning är att fritt sök har tjänat oss väl men behöver vidareutvecklas och förbättras. Tack vare samarbetet med andra kommuner skulle vi ytterligare kunna stärka vårt kvalitetsarbete och sätta gemensamma kvalitetsmått för alla Skånes gymnasieskolor.

Dessa och andra förändringar diskuteras bäst i samarbete med de kommuner som undertecknat avtalet, inte genom att säga upp avtalet.

Dessutom har fritt sök under många år tjänat Lund och Lunds elever väl. Under tider av minskade elevkullar har attraktiviteten hos Lunds gymnasieskolor gjort att elever sökt sig till Lunds kommun från andra kommuner – vilket vägt upp det sjunkande elevunderlaget i Lunds kommun. Därmed har vi kunnat undvika personaluppsägningar eller i värsta fall skolnedläggningar. Dessutom bidrar fritt sök till en sund konkurrens som gör att vi kan erbjuda ett brett utbud med många valmöjligheter och utbildningar av hög kvalitet. I bästa fall är detta utspel från Socialdemokraterna ett ogenomtänkt misstag. I värsta fall får de allvarliga konsekvenser för utbildningskvalitén, utbudet på våra program och för våra elever.

Louise Rehn Winsborg

Betty Jansson

Edith Escobar

Rasmus Törnblom

Moderaterna i Lunds utbildningsnämnd

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan