Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Niklas Wihlborg: Seger öppnade upp en svensk VM-väg

Caroline Seger visade vägen för Sverige mot Ukraina.Bild: CARL SANDIN
Det svenska landslaget behövde seger mot Ukraina.
Egentligen inte bara en seger utan två.
Caroline Seger var en av dem och hon visade vägen mot tre blytunga poäng i kampen om en svensk VM-plats.
Förlusten mot Ukraina på bortaplan i juni – det var utan Caroline Seger – satte Sverige i ett utsatt läge även om landslaget fortfarande hade allt i egna händer. Hemmasegern med 3–0 mot Ukraina var nödvändig även om det som minst ändå krävs ett oavgjort resultat i Danmark på tisdag i gruppavslutningen för att Sverige inte ska riskera att missa sitt första VM någonsin.
Förutsättningarna för det svenska landslaget är goda, men där finns trots allt inga större marginaler att vinka på.
Plussen som man tar med sig från Gamla Ullevi på torsdagen är en ny seger och en samling som fått ordning på det svenska spelet och målskyttet. Nyckelspelaren Caroline Seger är också tillbaka på planen och hon lyfter det svenska landslaget med sin rutin och sitt självklara agerande på planen.
Med Caroline Seger lyfte det svenska mittfältet. Hon styrde som en kapten, höll i tyglarna så man inte förivrade sig och var dessutom delaktig i förarbetet till både Sveriges ledningsmål och 3–0.
Vid sin sida hade hon för dagen Elin Rubensson i en central roll. Hon stod för en av sina bästa insatser i landslaget när hon kompletterade Caroline Seger med sin speluppfattning, fina passningsfot och ett välriktat skott som visade vägen till segern. Målet gav den injektion som matchen behövde och såg till så att Sverige avgjorde under den efterföljande kvarten.
Det var glada miner och mycket positiv efter segern, men allt är trots det ganska skört och allt vilar nu på den sista avgörande matchen i gruppen. En match att älska för de svenska spelarna. Ett direkt avgörande där det finns en livlina i bagaget
Sverige är kvar i ledningen i gruppen, men en dansk seger på tisdag och Sverige är bara tvåa i gruppen och tvingas till playoff-dramatik eftersom bara förstaplatsen ger direktplats till VM i Frankrike nästa år.
Det är definitivt ingen lätt väg som väntar för det svenska landslaget om de slutar som tvåa i gruppen.
Lagen som kan landa som grupptvåor i de andra grupperna och kan korsa Sveriges väg är toppnationer.
Det kan till slut handla om motstånd som Tyskland (2), England (4) och Europamästarna Nederländerna (9) som alla är högre rankat än Sverige (11).
Gå till toppen