Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sista hindret avklarat – nu ska ny ridanläggning byggas

Lunds nya ridhus ska byggas på Ladugårdsmarken norr om Norra Fäladen. Det klubbade kommunfullmäktige sent på torsdagskvällen. Dessutom sa politikerna ja till en ny gymnastikhall vid arenan och till ombyggnad av Stadshallen.

Lunds ridhus på Smörlyckan ska ersättas av en ny anläggning på Ladugårdsmarken.Bild: Ingemar D Kristiansen
I över ett decennium har olika instanser inom Lunds kommun diskuterat och utrett om det ska byggas en ny ridanläggning, som kan ersätta ridhuset på Smörlyckan.
Frågan har redan varit uppe i kommunfullmäktige en gång och vänt. Men på torsdagskvällen klarades till slut det sista hindret av, när en tydlig majoritet av politikerna i kommunfullmäktige sa ja.
– Detta är ett verkligt historiskt beslut som idrotten i Lund har väntat på, sa Elin Gustafsson (S), kultur- och fritidsnämndens ordförande.
Men alla var inte lika nöjda. Zoltan Wagner, politisk vilde efter avhoppet från KD, var en av dem som argumenterade för att ridanläggningen borde placeras på ett annat ställe. Både han och Christer Wallin (M) varnade för att bygglovet skulle kunna överklagas.
– Det är inget argument för att säga nej, svarade Ulf Nymark (MP).
Den nya ridanläggningen beräknas kosta 72,3 miljoner kronor att bygga. Lunds civila ryttarförening, LCR, ska hyra och driva anläggningen, men andra ryttarföreningar ska också ”beredas plats vid behov”, enligt kommunens tjänsteskrivelse.
Ridanläggningen placeras på Ladugårdsmarken norr om Norra Fäladen.
Kommunfullmäktige godkände också, inför mängder av gymnaster som samlats på åhörarläktaren, att en gymnastikhall ska byggas vid arenan på Klostergården.
– Detta är inte bara en satsning på idrotten – det är en direkt satsning på en idrott som domineras av tjejer. Det här beslutet innebär att vi steppar upp jämställdhetsarbetet i praktiken i Lunds kommun, sa Elin Gustafsson.
Christer Wallin var också glad.
– Jag tackar Elin och många andra för att vi faktiskt har gjort ett bra arbete tillsammans, sa han.
Liberalerna ville ha en billigare variant, där gymnasterna skulle få en hall som var ihopbyggd med en av de andra två hallar som också ska projekteras på arenaområdet.
– Ska vi bygga evenemangshallar i hela Lund? undrade Inger Tolsved Rosenkvist (L), som menade att förslaget skulle bli dyrt och ta upp resurser som skulle behövas till andra projekt och dessutom ta längre tid att bygga.
Inget annat parti hängde dock på L:s förslag.
Och när beslutet väl var fattat skyndade sig gymnasterna ut och jublade utanför salen, för där inne måste måste man vara tyst, det hade fullmäktiges ordförande Lennart Prytz (S) upplyst dem om.
Elin Gustafsson sprang också ut, kramade om Alessia Bommarco från Lugi gymnastik och vände sig sedan till de andra gymnasterna.
– Grattis, tjejer! Vi hade aldrig kunnat göra det här utan er, sa hon.
Även förslaget att göra en ordentlig upprustning och utveckling av Stadshallen, som beräknas kosta 143 miljoner kronor samt ytterligare 20 miljoner kronor i särskilda driftsmedel under åren 2019-2021, vann en majoritet.
Gå till toppen