Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Alexander Agrell: Sjukt roligt under läkarbesöket

RECENSION
Henrik Widegren, Grand hotel, Lund Comedy Festival, 30/8

Henrik Widegren är arbetande läkare och familjefar.
Han spelar med och skriver låtar till gruppen Verklighetens folk, gör soloalbum med egna sånger och framträder solokvist. Mellan varven sitter han i panelen för nya "Fråga Lund", skriver krönikor, håller föredrag eller blir polisanmäld för sitt skillingtryck om kirurgen Paolo Macchiarini. Han lär till och med hinna äta, sova och andas.
Så det kändes ju lite lyxigt att han gav oss ett 60 minuter långt läkarbesök på Grand under torsdagskvällen. Fullt hus blev det.
Sjuk humor är en sak. Sjukhumor är mera Henrik Widegrens grej, här närmare bestämt "Medicinens sjuka historia" under 5 000 år.
Lundaprofilen i vackert blodröd kostym tog oss från gamla greker, de fyra elementen och de fyra kroppsvätskorna via medeltida behandlingar, upptäckten av bakterier och uppfinningen av vaccinet till dagens fyra nya diagnoser, alla kopplade till internetmissbruk.
På vägen fick vi veta spännande saker som att det är svårt att dö av en överdos citronmeliss, att forntida läkare var lika bra på konsekvensanalys som dagens regionpolitiker och likheten mellan att uppleva en Svensk klassiker och en förlossning.
Henrik Widegren, som har mottot "Det finns många sånger om kärlek, men ingen om tolvfingertarmen", sjöng förstås också en rad av sina egna, elegant snidade och ordrika låtar.
Showen hade inga döda eller ens sjuka punkter, fyndiga roligheter droppades tätt. I förbifarten pikade Widegren sjukhussammanslagningen Malmö-Lund, Nya karolinska, Vetapedia och vaccinmotståndet.
Och så sjöng han då sin sång om Macchiarinis bravader, lika vass och välformulerad den, men med udd och allvar i stället för skojigheter. Kvällens viktigaste inslag.
Gå till toppen