Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Van skytt vid dådet på Stortorget

Ännu efter två veckor är männen som sköt på Stortorget på fri fot. "Vi har bilder, men det behövs vittnesuppgifter för att komma vidare", säger förundersökningsledare Rebecca Tolic Olofsson.

Spår av dödliga kulor. En polis plockar upp tomhylsor från marken dagen efter skottlossningen på Stortorget.Bild: Johan Nilsson/TT
Klockan fem på morgonen den 18 augusti ljöd skottlossning över Stortorget. Malmöfestivalen var sedan länge över för kvällen, men ändå fanns gott om nattvandrare ute när kulor flög mot fasaden vid nöjesställena Etage och Mosaik. Inga människor skadades, fysiskt. Enligt Sydsvenskans uppgifter visar polisens övervakningskamera att det var en van skytt som höll i vapnet.
Sådant kan typiskt bedömas på hur en person för sig under händelseförloppet. Hur han håller, siktar och sedan trycker på avtryckaren. Mycket mer än så nyttar inte filmer och bilder till när det gäller att identifiera männen som kunde dödat en rad människor i Malmös centrum. Båda var noga maskerade, mörkt klädda och försvann till fots kort efter händelsen.
Däremot hjälper kameran till att dokumentera. Och även för att leta vittnen. Personer kan ha varit i närheten vid skottlossningen utan att själva veta om att de kan ha sett något.
– Vi håller fortfarande på att gå igenom materialet i utredningen, säger Rebecca Tolic Olofsson – Men det är vittnen som ska till – kring klockan 05, både före och efter.
Någon kan ha sett männen innan de maskerade sig, till exempel.
Exakt vem det hela var riktat mot kan inte polisen slå fast – enligt förhören med de personer som befann sig i byggnaderna fanns det i alla fall inte något aktuellt hot, som till exempel bråk med vakterna i kön, den kvällen.
Gå till toppen