Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åsikter

Läsartext: Ändrar vi hur landet styrs blir det svårt att ångra sig

Hur länge anser de som vill avskaffa demokratin att meritokratin ska få vara kvar, när de mister sin rösträtt till några resursstarka individer, undrar Pär Träff.Bild: JESSICA GOW / TT
Ska vi fortsätta att ha demokrati i Sverige? Den frågan är ständigt aktuell eftersom många idag anser att demokratin är något vi kan avskaffa. De vill ha meritokrati i stället!
Nina Björk kritiserar detta i en av sina artiklar: ”Stäng ute de obildade, de okunniga, de icke-kompetenta från den politiska demokratin”. Hon kritiserar med rätta denna övergång till ett odemokratiskt styrelseskick. Och hennes ord är skrämmande läsning. Timbro, som är en högertankesmedja, har yttrat sig i denna fråga. ”Efter demokratin: Argument för ett nytt styrelseskick” är en bok som Timbro har gett ut. Där kan man läsa om hur mycket bättre det är med något annat än demokrati med allmän och lika rösträtt. Timbro har också tidigare gått ut med läsning om hur de vill förändra styrelseskicket så att de besuttna ska ha mer rösträtt än vanliga medborgare. Meritokratin bygger på elitistiskt tänkande.
Vi har inte haft allmän rösträtt i Sverige så väldigt länge. Det var inte förrän i början av 1920-talet vi fick allmän, könsneutral och lika rösträtt.
Och de olika ideologier som finns i Sverige får med en meritokrati en slagsida åt höger. De besuttna får makten i ett sådant samhälle.
Ska vi gå tillbaka till kungamakten igen? Eller ska adeln bli vår nya tids frälse? Hur långt tillbaka i historien ska vi tvingas gå?
Hur länge anser de som vill avskaffa demokratin att meritokratin ska få vara kvar, när de mister sin rösträtt till några resursstarka individer och tankesmedjor som eldar på tanken om meritokrati? Det går nämligen inte att bara över en natt ändra systemet igen eftersom de som har fått makten vill och kan behålla den.
Arbetarrörelsen har i alla tider kämpat för allmän och lika rösträtt, så att vanligt folk ska kunna göra sina röster hörda.

Pär Träff

Gå till toppen