Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Film

Book club: Ovanligt osexig film om sex

Diane Keaton, Candice Bergen, Jane Fonda och Mary Steenburgen har en bokcirkel tillsammans i "The book club".Bild: Photo credit: Melinda Sue Gordon

Book club

BIO. ROMANTISK KOMEDI. USA, 2018. Regi: Bill Holderman. Med Diane Keaton, Jane Fonda, Candice Bergen, Mary Steenburgen, Andy Garcia, Don Johnson, Richard Dreyfuss. Barntillåten. Längd: 1.44.

Fyra kvinnor i Los Angeles, alla över 65 år och typiska representanter för den övre välbärgade medelklassen, har sedan collegetiden regelbundet träffats för att diskutera en bestämd bok under en vindränkt samvaro. Trots vissa protester börjar de på Slims (Jane Fonda) inrådan läsa E L James ”Fifty shades of Grey” och de två uppföljarna. Efter det tar deras tillvaro nya vändningar.
Det är en resumé av handlingen i regissören Bill Holdermans långfilmsdebut som lång väg skriker att den vänder sig till en av den breda biopublikens mest trogna besökare – kvinnor i den övre medelåldern. Och att den åldersgruppen också har behov av romantik och sex, erkänns sedan flera år även i amerikansk film.
”Fifty shades of Grey” nämns efter inledningen bara någon enstaka gång och i stället snurrar handlingen vidare kring nämnda Slim, ogift ägare till ett av LA:s flottaste hotell. En dag checkar ungdomskärleken (Don Johnson) in. Diane Keatons nyblivna änka råkar sätta handen i medpassagerarens (Andy Garcia) skrev på ett flygplan. Federala domare Sharon (Candice Bergen) vågar slutligen leta dejtingpartners på nätet och Mary Steenburgens ledsna hustru tröttnar på den passive maken och smyger i honom viagra.
Upptakten är rolig och fylld av kvicka repliker som den superproffsiga kvartetten levererar med perfekt tajmning. Här finns bitvis en rätt bra undermening i delar av dialogen. Men sedan planar det ut och allt löper på i väloljade men föga överraskande banor. Bill Holdermans berättarstil saknar personlig signatur, här finns inga sprickor som oroar och provocerar. Skådespelarna har helt enkelt inte ett tillräckligt intressant material att jobba med och allt stannar på ytnivå.
Den vane biobesökaren kan genren och vet att vissa hinder måste övervinnas före slutkyssen. För att vara en film om sexualitet är ”Book club” ovanligt osexig och osensuell.
Gå till toppen