Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Lokal debatt: De bästa lärarna måste lockas till Malmö

Nyckeln till en bra skola är kompetenta lärare och skolledare, skriver Magnus Olsson (SD).Bild: Lars Pehrson / SvD / TT
Enligt Skolverkets statistik har gymnasiebehörigheten i Malmö sjunkit från 79 procent 2009 till 73,1 procent 2017. Malmö ligger mer än 7 procentenheter under gymnasiebehörigheten i riket. Mellan 2012 till 2017 har lärartätheten i Malmö minskat, medan den ökat i riket. I skolor som Apelgårdsskolan och Värner Rydénskolan ligger gymnasiebehörigheten på 41 procent respektive 40 procent. Enligt Sverigedemokraterna är detta inte acceptabelt.
Samtidigt har kostnaderna för modersmål i Malmö rusat i höjden. Modersmålsenhetens budget för 2018 är 131,8 miljoner kronor. Pedagogisk Inspiration är ännu en verksamhet som äter upp skolbudgeten. Vad Pedagogisk Inspiration egentligen ägnar sig åt är höljt i dunkel och grundskolenämnden har inte behandlat några utvärderingar av deras verksamhet, men kostnaden för verksamheten är 91 miljoner kronor.
Sverigedemokraterna anser att nyckeln till en bra skola är kompetenta lärare och skolledare. Vi vill att grundskoleförvaltningen anställer fler IT-pedagoger i syfte att teknikanvändningen inte ska bli en belastning för lärarna och eleverna. Lärare ska kunna specialisera sig på att undervisa.
De bästa lärarna måste lockas till Malmö. Läraryrket kan göras attraktivt genom att Malmö stad påbörjar justeringen av de anställda pedagogernas löner till en nivå som motsvarar deras utbildning.
Elever måste må bra för att kunna prestera. Det måste göras satsningar på den underfinansierade elevhälsan. Samtliga barn i låg- och mellanstadiet ska ges undervisning i kost, hälsa och schemalagd motion varje dag, enligt Bunkeflomodellen.
Närområdet måste involveras för att stärka skolan. Vi vill inrätta trygghetsråd där skolan, föräldragrupper och civilsamhället arbetar mot mobbning och trakasserier och verkar för tryggare skolor.
Sverigedemokraterna vill se en förstärkning av studie- och yrkesvägledningen som förbereder elever för arbetsmarknaden. Sverigedemokraternas skolpolitik strävar efter att göra skolorna resultatorienterade, framtidsinriktade, trygga och meningsfulla.

Magnus Olsson

Kommunalråd SD Malmö
Läs mer: Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen