Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Dubbla besked från S om vem som ska ha förtur till Lunds gymnasier

Även elever från andra kommuner ska garanteras plats i Lunds gymnasier. Det uppger socialdemokrater i utbildningsnämnden. Men kommunstyrelsens ordförande Anders Almgren (S) ger inget sådant löfte.

Anders Almgren (S) är kommunstyrelsens ordförande i Lund.Bild: Ingemar D Kristiansen
Socialdemokraterna lovade i förra veckan sitt valprogram att Lundaungdomar genom förtur ska garanteras en plats på Lunds gymnasier. Utspelet mötte hård kritik från flera av Lunds grannkommuner.
Läs också Lundaföräldrar i upprop: Gör om ”Fritt sök” till gymnasieskolorna
Men nu uppger socialdemokratiska företrädare att även andra kommuners elever ska garanteras plats på Lunds gymnasier.
Läs också Lundagarantin – nödvändig för eleverna och för Lunds skolor
I en insändare på Sydsvenskans ”Lokal debatt” skriver Stig Svensson (S), vice ordförande i utbildningsnämnden, och Per Almén (S), ledamot i samma nämnd, om hur de uppfattar förslaget.
”Lundagarantin omfattar, så som vi tänkt den, även elever från våra tidigare samverkanskommuner plus eventuellt några andra kommuner”, menar de två socialdemokraterna.
Läs också Ilska i grannkommunerna mot utspel om förtur för Lundaungdomar
Men kommunstyrelsens ordförande Anders Almgren (S) är vagare.
– Tekniken för hur vi löser detta vill vi resonera med andra kommuner om. Här kan man tänka sig att man gör en lösning för kommuner som faktiskt inte har ett alternativ i form av en egen gymnasieskola. Det är ett exempel, att man skulle kunna jobba på det sättet, men det finns också andra möjligheter, säger han.
Så det är inte säkert att andra kommuners elever inkluderas?
– Nej, det är det vi säger. Nu får man få alla till förhandlingsbordet och ha ett resonemang om detta gemensamt. Det Stig och Pelle lyfter är en möjlig utformning. Men man kan också tänka på andra sätt.
Gå till toppen