Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Falafel, fyrverkerier och forskningsminister på spektakulär invigning av Malmö universitet

Ett år har gått sedan rektor Kerstin Tham överraskades av beskedet att Malmö högskola skulle bli universitet. På fredagskvällen seglade hon och forskningsministern till invigningen i en skuta.

Musiken till invigningen var nyskriven och vävde samman vatten och stad, industri med akademi. På skutans däck stod Malmö akademiska kör och sjöng.Bild: Patrick Persson
Några minuter efter den noga uttänkta tiden 20.18 anlände högskole- och forskningsminister Helene Hellmark Knutsson (S) och rektor Kerstin Tham till bassängkanten vid kårhuset ackompanjerade av Malmö akademiska kör. Den molnmörka himmeln blev till kuliss. Vid sidorna anslöt Rundanbåtar lastade med tre brassband.
Huvudpersonerna höjde mikrofonerna och utbrast unisont:
– Härmed inviger vi Malmö universitet!
Sedan kom fyrverkeriet.
I Rundanbåtarna satt Lunds universitets brassband, Malmö Brass Band och Limhamns brassband. Dessutom var Malmö akademiska orkesters brass- och slagverkssektion på plats.Bild: Patrick Persson
På kajen stod hundratals fascinerade besökare. Studenter och personal, gamla som nya, var inbjudna till festen. Det var kajkarneval och kramkalas för många som inte sett varandra på länge.
Lisbeth Lindell var med när allt startade. Hon flyttade från sin gamla arbetsplats på vårdhögskolan till den nya högskolan. Där jobbade även lektorerna Kerstin Gebru och Ingela Hamilton.
– Men inte hade jag kunnat föreställa mig att högskolan skulle bli universitet en dag, säger hon som gick i pension 2008, precis efter tioårsjubileet, säger Ingela Hamilton.
– Men det är väldigt bra, det blir mer pengar till forskning då, säger Kerstin Gebru och tar ett bett av en falafel.
Lisbeth Lindell, Kerstin Gerbu och Ingela Hamilton träffade gamla arbetskollegor från tiden då det var högskola.Bild: Patrick Persson
Som det unga, urbana och mångkulturella lärosäte man vill vara bjöd universitetet på Malmös nationalrätt med skånsk touch av picklade rotfrukter. 200 kilo kikärtssmet hade gått åt för att producera de 2018 stycken rullarna.
Peter J Skogström och Tariq Almograbi bjöd på falafel. När en dam frågade om man vågade smaka fick hon svar: "Aldrig ätit falafel? Då är det på tiden."Bild: Patrick Persson
– De ville ha det mest typiska för Malmö, det är väldigt roligt att det blev något som är orientaliskt. Jag hoppas att de är nöjda, säger kocken Tariq Almograbi.
En som gillade falafeln var utbytesstudenten Bianca Vasu från Kanada som flyttade hit förra veckan. Hon valde Malmö för att hon ville se Skandinavien och hade hört att staden ligger långt framme när det gäller vegetarisk mat.
– Jag visste inte att det så nyligen blivit universitet, men det känns som jag har valt precis rätt ställe att vara på, där det händer något.
Läs också Det här händer med Malmö högskola när det blir universitet
Matthew Bevan från Wales som hjälpte henne att trycka Malmö universitets nya logga på en t-shirt höll med. Han läser ett av universitetets masterprogram och tycker att det höjer prestigen på utbildningen.
– Jag blev verkligen glad när jag hörde att det hade blivit universitet.
Matthew Bevan hjälpte besökarna trycka universitets nya logga på sina t-shirtar.Bild: Patrick Persson
Sanna Hansson and The Swatchmen bjöd på show på scenen utanför Niagara.Bild: Patrick Persson
Invigningen av Malmö Universitet med fyrverkeri och tal från båtar i Kockumsbassängen.Bild: Patrick Persson
Den spektakulära invigningen förevigades av många.Bild: Patrick Persson
Spelat jättetwister någon gång? Den som deltog i studentkårens poängjakt och tävling fick prova.Bild: Patrick Persson
Bort med högskoleloggan och in med universitets.Bild: Patrick Persson
Bakgrund

Så gick det till när högskolan blev universitet

Ända sedan grundandet 1998 hade Malmö högskola strävat efter att bli universitet. I en debattartikel till Sydsvenskan i juni i fjor avslöjade socialdemokraterna att de tänkte låta det hända. Då hade rektor Kerstin Tham fått reda på det dagen före. Den 1 januari, 2018, kunde skyltarna bytas ut. Malmö universitetet har i dag 24 000 studenter, 1 800 anställda och ett uttalat fokus på samhälle i de fyra fakulteterna hälsa, kultur, lärande och teknik.

Gå till toppen