Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lomma

Föräldrar oroade över korta lunchtider i skolan

Många barn och liten yta gör att eleverna på Fladängskolan i Lomma måste äta lunch redan klockan kvart i elva. I ett försök att minska ljudnivåerna ville skolans rektor dessutom korta lunchtiden till tjugo minuter – men ångrade sig efter protester.

ARKIVBILD. Föräldrar är oroliga att barnen på Fladängskolan har det för stressigt när de äter.Bild: Anders Malmberg
Varje dag ska drygt 410 elever och deras lärare äta lunch på Fladängskolan i Lomma. Barnen äter i skift och vanligtvis befinner sig runt hundra elever i matsalen samtidigt.
Under föräldramöten som hölls på skolan i veckan blev flera föräldrar arga när de hörde att skolan infört nya rutiner. Under höstterminen skulle barnen nu ha 20 minuter på sig att äta, mot tidigare 25.
– Vi tänkte att då skulle köerna bli mindre, eleverna färre och ljudbilden bättre. Ljudet har framförallt varit det som har varit stressande tidigare, säger Fladängskolans rektor Jonas Hällström.
Livsmedelsverket rekommenderar att barn ska kunna sitta ner och äta i just 20 minuter, och Lomma kommun har samma riktlinjer för lunchtid i skolorna. Men när Jonas Hällström fick höra talas om föräldrarnas oro rev han upp det nya schemat.
– Jag la på de fem minuterna igen. Det är jätteprioriterat att vi jobbar hälsofrämjande, säger han.
För att barngrupperna som ska äta samtidigt ändå inte ska bli för stora får några barn nu ta lunch redan 10.45. Livsmedelsverkets rekommendation är att barnen inte ska äta innan elva.
–  I den bästa av världar skulle vi vilja att de åt först elva. Men då blir det för sent för de sista som äter istället, eftersom vi har en lokal att förhålla oss till. Så kvart i elva är okej, om vi hade varit nere på halv elva hade det snarare närmat sig frukost, säger Jonas Hällström.
För att förbättra ljudnivåerna har också taket i skolans matsal sänkts och ljudisolerats under sommaren. Skolan försöker också ha mycket personal på plats under luncherna.
– Jag har skickat ut information om det här och hoppas att det lugnar föräldrarna. Jag har också bjudit in dem att komma och äta hos oss, säger Jonas Hällström.
Gå till toppen