Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åsikter

Läsartext: Gör rika till skattehjältar så att de känner stolthet

Lyfter vi fram vikten av deras pengar är jag övertygad om att alla höginkomsttagare som idag gnäller på skatterna börjar se sig själva med nya ögon, skriver Per Strandell.Bild: Henrik Montgomery/TT
Kommer ni ihåg Scaniachefen Leif Östlings berömda ord: ”Vad fan får jag för pengarna”? En intressant och motiverad fråga. Östling menade förstås att det är inte mycket till välfärd han får trots sin höga skatt.
Läs mer: Svenskt Näringslivs ordförande: Vad fan får jag?
Men så är det med ett progressivt skattesystem. Höginkomsttagare betalar in mer skatt än vad de nyttjar i välfärd. Trots att Östling kunnat ta del av en fri utbildning, en vård i världsklass plus mycket mera så går han och andra riktigt rika med "förlust".
Men om denne lastbilschef inte fått tillräckligt så har han gett desto mer till andra. Tack vare honom och andra välbärgade - för att inte tala om den stora massan av låg- och medelinkomsttagare - har vi kunnat bygga upp en välfärd i världsklass (även om den nu haltar). Hur många sjuksängar, hur många dagisplatser, hur många lärare och poliser har inte miljonärerna bekostat?
Kanske beror Östlings aggressiva utspel på att han och andra riktigt rika ofta beskrivs i negativa termer. Några man ska klämma åt. ”De kan minsann gott betala”, heter det ofta i folkmun (och inom vänstern).
Men vänd på steken. Istället för klander, krav och misstro om skattefusk så en utsträckt hand. Tack alla ni med stora inkomster! Tack för era pengar till sjuka, till gamla som kräver omsorg, till skolor, sjukhus, daghem, tåg och bussar - tack för era stora bidrag. Ni är betydelsefulla.
I rubriken skriver jag skattehjältar. Det är kanske att ta i, men välbärgade människor är utan tvekan viktiga bjälkar i välfärdsbygget. Och det är kanske de orden vi ska torgföra till personer med tjocka plånböcker. Kanske kan vi skicka ut en folder till alla mångmiljonärer med bilder på elever, sjuka och gamla. Här ser ni!
Lyfter vi fram vikten av deras pengar är jag övertygad om att alla höginkomsttagare som idag gnäller på skatterna börjar se sig själva med nya ögon. Som viktiga spelare i samhällsbygget och därmed mer benägna att betala sin tribut. Kanske får vi också då uppleva hur Leif Östling går ut och med glad min berättar; ”Fan vad jag har hjälpt svenska folket, det är jag både stolt och glad för”!

Per Strandell

Läs mer: Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen