Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kalasjnikov-domen överklagas

Den friande domen mot Malmöbon som gick på öppen gata med en skarpladdad Kalasjnikov kommer att överklagas, meddelar kammaråklagare Annika Lindahl.

Kalasjnikoven som mannen sprang runt med utanför Folkets park.
Sydsvenskan har i flera artiklar skildrat rättsfallet där en narkotikapåverkad 31-åring halvsprungit med en skarpladdad Kalasjnikov på Möllan den 10 mars.
Mannen var barbröstad i vinterkylan. Flera personer som mötte honom larmade polis, och han kunde snart gripas. Innan dess hade han dumpat sitt krigsvapen på gatan.
När polis genomsökte 31-åringens bostad påträffades en pistol på mannens innergård med hans DNA på. Likaså fanns skotthål i hans bostad från samma vapen.
Pistolen, som hade DNA-spår från mannen, hittades på en innergård.
När 31-åringen ställdes inför rätta uppgav han att tre män som han hade en större spelskuld till hade angripit honom i hans bostad. Båda vapnen var deras.
Men 31-åringen lyckades övermanna angriparna och lämna bostaden med både pistolen och kalasjnikoven.
Denna förklaring fick honom frikänd för grovt vapenbrott eftersom det inte rör sig om ett innehav i lagens mening, enligt Malmö tingsrätt.
Läs också Gick runt med skarpladdad kalasjnikov – frias från grovt vapenbrott
– Det är ett så kort händelseförlopp. Han går ut, slänger ifrån sig en pistol och lägger undan automatvapnet. Det är inom ramen för nödvärnsrätten, säger rådmannen Martin Sunnqvist.
Den friande domen har väckt reaktioner bland åklagare och poliser – och kammaråklagare Annika Lindahl aviserar redan nu att hon tänker överklaga efter att hon gått igenom den skriftliga domen.
Gå till toppen