Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Malmös minsta bokhandel har flyttat in vid S:t Knut

I slutet av juni slog Malmös troligtvis minsta bokhandel upp portarna vid S:t Knuts torg. På hyllorna finns både klassiker och ägarnas egna favoriter. Under sommaren har de testkört verksamheten – och nu står det klart att den blir permanent.

Måns Sörensson är en av delägarna bakom Malmös minsta bokhandel.Bild: Sally Wahlstedt
Nyare titlar som Johannes Anyurus Augustprisvinnare ”De kommer att drunkna i sina mödrars tårar” står på hyllorna tillsammans med moderna klassiker som Gun-Britt Sundströms ”Maken” och Moa Martinssons ”Mor gifter sig”. Bakom disken puttrar kaffekokaren.
– Vi vill ha den stämningen att folk kan komma in, ta en kaffe och snacka böcker med oss, utan att de nödvändigtvis känner att de måste köpa något, säger Måns Sörensson.
Han är en av de två grundarna bakom den nystartade bokhandeln på Amiralsgatan som har fått det enkla namnet Bokhandel följt av ett kolon. De två litteraturintresserade vännerna Måns Sörensson och Fredrik Green har länge haft idén att starta en bokhandel tillsammans.
Läs mer: Bokhandeln – miljön som kan få de mest triviala historier att lyfta
– Vår idé var att starta en bokhandel där vi kan erbjuda den typen av litteratur vi själva tycker är bra. Vi är båda litteraturintresserade och har läst litteraturvetenskap. Till slut kände vi att vi måste testa och se om det är möjligt, säger Måns Sörensson.
Duon tittade på flera möjliga lokaler – men de klassiska butikslokalerna var alltid för stora och för dyra. Till sist fick de erbjudande om att ta över den tidigare kontorslokalen vid S:t Knuts torg och bitarna föll på plats.
I slutet av juni öppnade de vad de själva tror är Malmös minsta bokhandel på Amiralsgatan 38.
– I den första beställningen tog vi in sådant som vi själva tycker är bra och som vi känner att vi kan stå för. Sedan har kunder kommit med förslag på titlar som de skulle vilja se i butiken – och då har vi tagit in vissa av dem, säger Måns Sörensson.
Utbudet styrs både av vad ägarna själva tycker om – och vad kunderna efterfrågar.Bild: Sally Wahlstedt
Till en början drev de bokhandeln som ett testprojekt under sommaren – men nu har de bestämt sig för att fortsätta.
– Vi har fått väldigt positiv respons. Många tycker att det är kul med en lokal lite mindre bokhandel i området, säger Måns Sörensson.
Hur vågar ni starta en bokhandel i en tid när så många bokhandlar lägger ner?
– Vi har båda så mycket positiva känslor för det här projektet. Vi vet såklart att bokhandlar, och bokbranschen överlag, har det tufft med e-handel och större kedjor som köper upp mindre bokhandlar. Men vi har själva saknat en bokhandel som är mer nischad och specifik i smaken.
– Sedan har vi båda annan försörjning vid sidan om. Vi ser inte detta som något vi kan försörja oss helt på.
I framtiden hoppas de att bokhandeln ska bli en mötesplats för litteraturintresserade Malmöbor.
– Jag går själv skrivarlinjen i Skurup och har många bekanta och klasskamrater som skriver. I framtiden vore det kul att ha evenemang med lokala författare, en bokcirkel eller konserter – vi får se vad det blir, säger Måns Sörensson.
Håll koll på Malmös kulturliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Gå till toppen