Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Man anhållen misstänkt för överfallsvåldtäkterna i Malmö

En 38-årig man har anhållit misstänkt för de båda överfallsvåldtäkterna i Malmö. Detta sker efter att en fantombild över den misstänkte gärningsmannen spridits i media. Nu ska han topsas, för att se om hans DNA binder honom till övergreppen.

Bild: Patrick Persson/Polisen
– Han är skäligen misstänkt. Han blev anhållen i sin frånvaro tidigare idag. Klockan 14.17 verkställdes anhållandet, säger kammaråklagare Ola Lavie.
– Skälet till frihetsberövandet är tips från igår från programmet Efterlyst och inre spaning.
38-åringen förekommer inte i belastningsregistret sedan tidigare. Ola Lavie vill inte kommentera hur 38-åringen ställer sig till anklagelserna.
Mannen misstänks för två fall av grov våldtäkt där han ska ha förföljt kvinnor på cykel och sedan misshandlat och förgripit sig på dem. Det första fallet natten mot den 22 maj – det andra 2 juni. DNA-fynd visar att samma gärningsman begått övergreppen.
Polisen publicerade ett filmklipp några veckor senare där gärningsmannen syns cykla.
– Vi tyckte att han var så speciell att man borde känna igen honom. Men vi fick inte in de iakttagelserna från allmänheten, säger Ola Lavie.
Samtidigt hade Nationellt forensiskt centers specialister tagit fram fantombilden med hjälp av en av kvinnorna som är målsägande i utredningen.
– Man vill helst undvika att använda fantombilder. Det leder till att man låser vittnen och tipsen till ett visst utseende. Det kan ju vara så att utseendet inte är helt rätt.
Men i den aktuella utredningen kom polisen ingen vart – och man var orolig för att mannen skulle slå till igen.
Nu ska 38-åringen topsas för att se om hans DNA binder honom till de två överfallsvåldtäkterna.
Gå till toppen