Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Minnesord om Torsten Erasmie

Konstnären Torsten Erasmie, Lund och Vik, har avlidit i en ålder av 78 år. Närmast anhöriga är barnen Sofie, Pia och Karl Johan med familjer samt brodern Carl Otto.

Torsten föddes i Östersund. 1946 flyttade familjen till Skara där han tog studentexamen 1959. Därefter studerade Torsten på IHR vid Stockholms universitet.
I slutet av 1970-talet avbröt Torsten en karriär inom företagsvärlden för att förverkliga sin dröm att måla på heltid. Han köpte hus i Vik där han fram till sin död hade sin ateljé.
Han gjorde många studieresor till Portugal, Italien och Frankrike, där han också senare gav uppskattade målarkurser.
1986 erhöll han Ellen Trotzigs stipendium.
Under fyrtio års konstnärskap har han haft många utställningar i Sverige, Frankrike, Tyskland, Litauen, Danmark och USA. Hans konst finns representerad i offentliga rum bl.a. på museer och i Riksdagshuset.
Torsten var ljusets mästare och hans konst visades och uppskattades såväl i Sverige som internationellt. Torsten var främst Österlenmålare, men hans tavlor från Bretagne och New York är också mycket omtyckta och efterfrågade.
Han hade många vänner runt om i världen och var omtyckt och uppskattad för sin karismatiska personlighet, sitt älskvärda sätt och sitt intresse för de människor han mötte.
I en recension 1999 skrev Lars-Erik Selin följande.
”Lika livsbejakande återkommer färgerna och ljuset i stämningsfulla bilder från Frankrike, Italien, och det svenska Vik. I kustbilder från exempelvis Bretagne förenas vitt och blått i ett vemodigt ljus, nästan som hos Skagenmålarna”.
En älskad kusin och en stor konstnär är död.
Thord Erasmie
Varberg
Gå till toppen