Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Svedala

Nu ställer han ut ett helt livs målningar

Mamma lärde honom att öppna sina sinnen och en kompis uppmuntrade till att fatta penseln.
Nu ställer Svedalakonstnären Leif I R Lindén ut ett urval målningar från hela sin konstnärliga bana.

På baksidan av målningarna finns kort texter om de tankar Leif I R Lindåén hade när han skapade sina bilder.Bild: Mats Amnell
På golvet längs de vita väggarna i Galleri Kvis lokal i Svedala står oljemålningar på rad i väntan på att hängas. Motiven är ofta hämtade från miljöer i närområdet
Stilarna växlar beroende på under vilken period bilderna tillkommit och vad som vid den tiden utgjort inspirationskälla och förebild.
Leif I R Lindén nämner själv den franske impressionisten Claude Monet och amerikanen Edward Hopper, som är känd för skildringar av ödslighet och ensamhet. Några av målningarna har en surrealistisk ansats som för tanken till Salvador Dalí.
Under en tidig period lät sig Leif I R Lindén inspireras av den franske konstnären Claude Monet.Bild: Mats Amnell
Hans första inspiratör var modern. I en skriftlig presentation berättar Leif I R Lindén om hur hon ofta uppmanade honom att öppna ögonen och uppleva och ta in allt som finns runt omkring.
En kompis inspirerade honom att börja måla kort efter att han flyttat till Svedala 1976.
Utställningens titel ”Olika landskap”, där även konstnärerna Bo Lindblom och Kjell A Nilsson medverkar, sammanfattar i stora drag Leif I R Lindéns måleri.
– Ofta söker jag mina motiv i naturen kring Svedala där jag själv bor. När jag hittar något som tilltalar mig återvänder jag med kamera vid olika tillfällen för att fånga motivet i olika ljus och vid skiftande årstider, säger han och fortsätter:
– Sedan skapar jag mina egna landskap som jag själv vill. Det är viktigt att det kommer från hjärtat.
Vi går runt i lokalen och kommer till några av de mera fantasiinriktade motiven. Leif I R Lindén berättar att de tillkommit under hans "svåra period" när hans tankar kring måleriet fördjupades och ofta kretsade kring miljöfrågorna.
Genom är till synes fridfullt landskap löper en djup spricka. Är allt verkligen så tryggt som vi tror?Bild: Mats Amnell
Även de föreställer landskap. Men skillnaden utgörs av stora sprickor som löper genom marken.
– Sprickorna är uttryck för om vi verkligen är så säkra där vi står. Kan det var så att grunden egentligen krackelerar och spricker?
I motsats till många andra konstnärer har Leif I R Lindén skrivit korta förklarande texter till de målningar som tillkommit under den "svåra perioden" där han förklarar sina tankar med motiven.
– Ibland undrar människor vad jag menar med mina målningar. De får så klart tänka som de själva vill. Men jag vill berätta hur jag har tänkt, säger han.
De verk han ställer ut utgör ett samlat utbud av vad han skapat under sin konstnärliga bana.
Utställningen på Galleri Kvis pågår under perioden 1-9 september.
Medutställarna Bo Lindblom och Kjell A Nilsson visar landskapsmålningar respektive blandade uttrycksformer med inslag från Österlen, New York och texter av Leonard Cohen.
Många av motiven är hämtade från konstnärens hemtrakter kring Svedala.Bild: Mats Amnell
Gå till toppen