Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

S i Lund lovar gratis bussresor för 70-plussare och skollediga ungdomar

Låt alla som fyllt 70 år åka kollektivtrafik gratis i Lunds kommun utanför rusningstid. Och ge alla ungdomar ett kort som låter dem resa gratis på loven. Det lovar nu Socialdemokraterna i Lund i ett valutspel.

Alla som fyllt 70 år ska få åka buss gratis inom kommunen, lovar Anders Almgren (S). Även skollediga ungdomar ska om S får bestämma få åka buss gratis inom kommunen.Bild: Ingemar D Kristiansen
Idag får alla som fyllt 75 år och bor i Lunds kommun ett Seniorkort, som ger rätt till fria kollektivtrafikresor inom kommunen utanför rusningstid.
Nu lovar Socialdemokraterna att, redan från nästa år, sänka gränsen till 70 år.
– Det här har efterfrågats av pensionärsorganisationer. Idag har det funnits en rätt stor orättvisa i den gruppen. Vissa har haft det och andra inte. Vi har nu valt att prioritera det, säger Anders Almgren (S), kommunstyrelsens ordförande.
– I det budgetförslag som vi kommer att lägga fram till fullmäktige – om det nu går väl i valet – så föreslår vi det från och med 2019.
Satsningen kostar enligt S sju miljoner kronor, vilket skulle innebära en dryg fördubbling av kommunens kostnad för Seniorkortet jämfört med idag.
Även skolungdomar ska få åka gratis buss – när de är lediga. Anders Almgren ser det som en utveckling av det gratis sommarkort som delades ut till ungdomar i somras.
– Vi går in och kompletterar det med det vi kallar för lovbuss. Alla från 12 till 19 år får på alla lovdagar fri buss inom Lunds kommun.
– Det har slagit väldigt väl ut att ungdomar har möjligheter att ta sig till aktiviteter på egen hand. När man är lite större och föräldrarna inte behöver skjutsa så finns det ett hållbart alternativ med kollektivtrafiken. Det är också en satsning som träffar grupper och barnfamiljer som har en lite knaprare ekonomi.
Satsningen på ungdomskortet beräknas kosta kommunen ungefär fem miljoner kronor. Kortet kommer inte att gälla på vanliga helger.
Gå till toppen