Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Smaken är som baken – pumpa igång hösten på Vellingeblomman

Pumpa igång hösten med något för alla smaker. Vellingeblomman startar hösten med matmässa och ny utställning.

Dan Tedestål, ägare av Vellingeblomman, är nöjd med årets pumpautställning. Han startade Vellingeblomman 1981 och välkomnar nu en miljon besökare om året.Bild: Micaela Landelius
Att utställningarna avlöser varandra på Vellingeblomman i takt med att årstiderna växlar är ingen nyhet. Lagom till första septemberhelgen invigdes årets pumpaskulpturer. Ägaren Dan Tedestål beskriver de fantasifulla skapelserna som en snällare version av Halloweenutställningen, som drar igång nästa vecka.
"Fina!" Bengt Eklöv är på plats med sonsonen Axel Wedelin, fyra år.Bild: Micaela Landelius
Bengt och Kicki Eklöv från Markaryd är nere i Vellinge för att passa sonsonen Axel Wedelin, fyra år. Han är en van besökare på Vellingeblomman, men siktet är inte inställt på pumpor – utan på de gigantiska blommande dinosaurierna som flyttade in i våras.
– De är inte läskiga, men stora, säger Axel Wedelin.
De blomstrande jättedinosaurierna övervintrar på Vellingeblomman.Bild: Elin Wrethov
– Det är faktiskt världens största dinosaur som fortfarande växer, säger Dan Tedestål och pekar på sauropoden, som mäter fyrtio meter i längd.
Ann-Charlotte Nilsson från Ängelholm har handlat både tomatpesto och choklad på matmässan. Barnbarnen Fabian och Loke Edroth gillar de glada pumporna. "De är roliga och busiga", säger Fabian.Bild: Micaela Landelius
Baktung? Nej, det genomgående temat på årets utställning är att varje pumpaskulptur har fått ett namn som slutar på –ande. Besökaren får gissa – svaret finns på en liten skylt.Bild: Micaela Landelius
I helgen anordnas det också matmässa, där tjugo utställare visar upp sina produkter. Ledorden är lokalt, närproducerat och ekologiskt.
– Det ligger i tiden. Vi vill gärna skapa en mötesplats och arena för producenterna, säger Dan Tedestål.
Jan Lundstedt driver företaget "Mandel och mandel" i Vellinge tillsammans med sina två söner. "Ekologiska mandlar är vår målsättning för framtiden", säger han.Bild: Micaela Landelius
Brända, dragerade och hela vägen från Australien eller Kalifornien. Jan Lundstedt började stå på marknader för femton år sedan. Efter pensionen kan han nu satsa mer tid på företaget "Mandel och mandel", som han driver tillsammans med sina två söner.
– Det bästa med mässor som den här är att man knyter kontakter och får ett större nätverk, säger Jan Lundstedt.
Fakta

Det händer på Vellingeblomman i september

Matmässan har öppet klockan 10-17 lördagen den 1 september. Öl- och vinprovningen håller på 11-16.

Pumpautställningen invigdes officiellt i Vellingeblommans Fantasy Garden på fredagen – och finns kvar så länge vädret tillåter.

Den 5 september startar också den årliga Halloweenutställningen, som finns på plats till slutet av oktober.

Gå till toppen