Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tecken i tiden

Det börjar redan i entrén. Färgerna på skyltarna är klatschiga men knappast deras budskap. "Underbetalt arbete", står det på en. "Inga barn", på en annan. Medan gästerna anländer till eleganta konstmässan Chart på Charlottenborgs konsthall vid Nyhavn, riggar designprojektet The Rodina för en diskussion om arbetslivets villkor. Här kan den som vill gå med i projektets fackförbund för prekariatet, dit frilansare med osäker försörjning som konstnärer, designer och konsthantverkare kan räknas.
En trappa upp bjuds bubbel och business som vanligt. I de vackra salarna väntar en överraskande njutbar och visuellt överdådig presentation av ett trettiotal nordiska gallerier. Men Chart, som nu är inne på sin sjätte omgång, visar allt tydligare att mässan inte enbart är konstmarknadens spelplats. Programmets kritiska vinkel - med samtal, performances och ickekommersiella utställningar - präglar även årets nyhet, en mässa för design på anrika Den Frie vid Østerport.
Expansionen är ett tecken i tiden, där gränserna allt mer eroderar mellan konceptuell design, konsthantverk och konst. Desto mer glädjande att se att det inte enbart handlar om att höja designens status från nyttoobjekt och prydnadsföremål till åtråvärda samlartroféer. Vad som dominerar är snarare formens kritiska, lustfyllda och kaxiga potential.
Chart, Kunsthal Charlottenborg / Den Frie pågår t o m 2/9
Gå till toppen