Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åsikter

Läsartext: Valfrihet innebär att kunna leva klimatsmart

Isarna i Arktis smälter nu med allt högre hastighet, skriver Helena Klintberger.Bild: Tore Meek
Det har slagits värmerekord i Sverige och runt om i världen den gångna sommaren.
Forskarna är eniga (så eniga som är möjligt) om att människan ändrar klimatet genom utsläpp av växthusgaser. På flera miljoner år har koldioxidhalten aldrig varit så hög. Vi har höjt medeltemperaturen med 1 grad och är på väg mot 2 grader. Om vi når olika ”tipping points”, brytpunkter där jordens egna mekanismer sätts igång, kan vi bara titta på det som sker. Till exempel smälter Arktis och Antarktis isar just nu med hög hastighet. Isarna på nord- och sydpolen har i sig en nedkylande effekt på jorden genom att reflektera 80-90 % av värmen från solen. Smälter de alltför mycket leder detta därmed till en självuppvärmande effekt. De senaste decennierna har människan i allt högre takt belastat jorden, rubbat ekosystemen och orsakat syrefattiga hav. Jordens egen förmåga att dämpa vår påverkan, jordens resiliens, börjar upphöra.
Den borgerliga oppositionen övervägde att fälla regeringen för en skatt på flyget. I Malmö vill det rödgröna styret bygga ett sammanhängande nät av cykelbanor för att göra det enkelt och inbjudande att cykla. Oppositionen är frekvent emot många av förslagen på cykelbanor. De vill att bilen ska ha företräde. Detta i ett läge när vi behöver göra stora omställningar till en hållbar livsstil. Utsläppen av växthusgaser behöver drastiskt minska årligen, till en fossilfri värld. Vi har bara ett fåtal år på oss. Forskare kommer med larm på larm om att det går för långsamt. Många människor oroar sig över klimatet. Valfrihet borde vara att ha möjlighet att också kunna göra miljövänliga val. En stad där stora satsningar görs på cykelbanor, gångbanor och kollektivtrafik skapar goda möjligheter till en sådan valfrihet.
Vi behöver börja värna vår jord, vårt eget hem. Att ställa om till en livsstil som är hållbar är det enda rimliga. Med start nu.

Helena Klintberger

Gå till toppen