Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åsikter

Läsartext: Vikingar, gåsapågar, hummus, Nimis, korsvirkeshus – vad är skånsk kultur?

Vad är egentligen skånsk kultur? Är det Edvard Persson och gåsapågar, undrar Karin Sandström. Bilden kommer från filmen ”Den glade skräddaren”.
Sverigedemokraterna säger i sin valpropaganda att det ska vara skånsk kultur, inte mångkultur i Skåne.
Jag blir full i skratt och frågorna hopar sig:
Vad menar vi med kultur?
Kaffekultur, ölkultur, danskultur (polska kommer från Polen). Litterär kultur, teaterkultur? Matkultur? Vad är skånsk kultur? Spettekaka? Är Nimis på Kullaberg en typisk skånsk konstform?
Är det Skåne för tusen år sedan som menas? Då var vi ju danskar.
Vikingatid och 1800-talets nationalromantiska vurm för hornprydda förfäder i långskepp?
Är det sagovikingen Ragnar Lodbrok som menas? Eller Valdemar Atterdag, invandraren från Polen som blev kung av Danmark och Norge? Han som lade rabarber på södra Sverige och brandskattade Visby?
Är det kanske Frans G Bengtssons Röde Orm? Bara en saga. Eller Hasse och Tages Äppelkriget? En annan saga som SD skulle kalla för vänsterpropaganda.
Kanske domkyrkan i Lund? Skåne var danskt när den byggdes av engelsmän, tyskar och polacker.
Är det skånska som språk? Nej, det är en blandning av många språk, mest danska.
Är det korsvirkeshus med spetsgardiner och pelargoner i fönstret? Så ser det bara ut när en stockholmare sönderrenoverat en förfallen gård på Österlen.
En gåsapåg med trätofflor, röd luva och grön väst? Nej, han fanns inte på riktigt han heller. Kanske Edvard Perssons lokalromantik vid en landsväg? Bara teater och kulisser.
Skånsk trädgårdskonst med buxbomshäckar då? Sorry, importerad trädgårdskonst från Iran.
Det blir svårt det här.
Ska pizza, kebab, hamburgare, sushi, kaffe, karate, jazz, rock, mongolisk övertonssång, tango, salsa, latin i fyra timmar under doktorspromoveringen i Lunds domkyrka, italiensk glass, hummus och allt det där andra som finns i vår mångkulturella landsände förbjudas? Dansk pölse? För att inte tala om midsommarstången från Tyskland och kåldolmar från Turkiet. Hur gör vi med det?
Skåne har alltid varit internationellt och mångkulturellt, en mix av alla miljontals människor som strömmat genom, bosatt sig i och satt sin prägel på landsänden. De första invandrarna kom till Skåne från kontinenten redan då inlandsisen smälte. Det var ju jättelänge sedan!
Det har nyligen vetenskapligt konstaterats att människor som levde i Sigtuna under det vi kallar vikingatid till stor del var invandrare. Dessa beresta nordmän, som de egentligen kallades, tog med sig kultur, vetenskap, religion och människor hem från sina resor i andra länder. Skåne och resten av Skandinavien var redan då en etnisk och kulturell smältdegel.
Skåne är porten till kontinenten. Låt oss fortsätta hålla den öppen för en mångfald av kulturella och vetenskapliga strömningar.
Låt oss inte invaggas i tron på det ursprungliga och rena. Det hör hemma i sagans värld, liksom krigiska vikingar och en gåsapåg vid en landsväg.
Låt oss bejaka och berikas av den kulturella mångfald som finns i Skåne.
Ingen brunsås på kebaben, tack!

Karin Sandström

Gå till toppen