Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

13-åriga dj-talangen intar Malmöscenen i helgen

Andra 13-åringar har en gitarr eller en tvärflöjt hemma. Hon har en mixer. Sonoma Hansen är en av ungdomarna på Kulturskolans nyaste kurs: Dj-skolan. I helgen uppträder hon och hennes klasskamrater på festivalen Backyard Sessions i Folkets Park.

Sonoma Hansen lockades till dj-skolan i början av året. Nu får hon visa sina färdigheter för nybörjarna Myre Wirén och Alex Luik.Bild: Patrik Renmark
Det hängde en lapp i korridoren på Kulturskolan. När hon såg den bestämde hon sig för att överge trumsetet och nästa termin istället flytta in i med sin taktkänsla rummet med mixerbord och högtalare.
– Dj-skolan passade mig. Jag älskar musik och nu fick jag mixa och sätta ihop mina egna låtar, säger Sonoma Hansen.
Det var ett halvår sedan. Nu står hon framför några nybörjare och visar vad hon har lärt sig. Hon ska mixa in en låt i en annan. Det ger publiken en föraning om vad som kommer härnäst.
– Snyggt. Det är bra när man ska peppa dansgolvet, det blir alltid bra stämning när man gör det, säger läraren Johanna Olofsson som själv varit dj i tjugo år.
Med ena handen på hörluren och andra på mixerbordet gungar Sonoma Hansen i takt med låten. Det är house, hennes favoritmusik och en genre som är lätt att börja med när man är ny som dj.
- Om det ska bli bra ska låtarna ha samma tempo och takt. Det ska inte vara för mullrigt och två kan inte sjunga samtidigt. Det gäller också att öva mycket, säger Sonoma Hansen.
Johanna Olofsson har hållit i dj-skolan i ett år. Sonoma Hansen har gått ett halvår och får hjälpa till när Alex Luik och Vincent Onomar ska lära sig greppen.Bild: Patrik Renmark
Det svåraste är att komma ihåg vad alla reglagen ska vara till. Den som ger vinylkänsla så att man kan scratcha, basen, diskanten och pitchen som reglerar tempot. Johanna OIofsson brukar säga att tumregeln är att man inte ska vara rädd för knapparna.
– Det stämmer. Man måste våga. I början var det svårt, men man lär sig, säger Sonoma Hansen.
Att hon mixar låtar är inget hon berättat för alla, det är bara de närmsta som vet. Men hennes kompis pappa är dj, hjälper henne med musik och ger råd.
Målet är att börja spela på fester framöver, idolen var Avicii och drömmen en konsert. Och hon har redan gjort sin första riktiga spelning - på Malmöfestivalen.
– Nu ska ni lära er en taktmix. Du kommer till klubben och så ser det ut så här. Ta på lurarna, så här, säger Johanna Olofsson, men tar snabbt av dem igen.
– Ok, regel ett. Kolla alltid ljudet inte är för högt innan ni tar på hörlurarna.
Fakta

Backyard Sessions

Idag, lördagen den 1 september, spelar elever från dj-skolan på Kulturskolan på Backyard Sessions Festival i Folkets park. De öppnar festivalen mellan klockan 11 och 12.30. Eleverna är mellan 11 och 17 år gamla och de första som gått ett år på dj-skolan.

Festivalen Backyard Sessions hålls både under lördagen och söndagen och fokuserar på elektronisk musik, liveband och mat. Några av artisterna i år är Per Hammar, Helga Keller, Lur, Swim, Patrick Siech och Sandra. Men det blir även boule, hoppborg, utomhusgalleri och graffitiväggar. Barn har gratis inträde om de är i föräldrarnas sällskap.

Gå till toppen