Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
MFF

Besiktas förbjuder egna supportrar att se matchen i Malmö

Det blir inte några Besiktassupportar på plats när laget gästar Malmö i Europa League den 4 oktober. Det har den turkiska klubben själv bestämt.
– Ja, de vill inte att vi släpper in några Besiktasfans och de kommer inte att ha en bortasektion, bekräftar MFF:s evenemangsansvarige Patrik Jandelin.

Vilt slagsmål på läktaren när Lyon mötte Besiktas i kvartsfinal av Europa League 2017.Bild: Bildbyrån
Bakgrunden är att Besiktas är satt under hård press från Uefa. Klubben har tillsammans med Lyon en villkorlig dom över sig efter ett vilt tumult i samband med en Europa League-match lagen emellan i fjor i Lyon, då slagsmål utbröt på läktaren och planen invaderades före avspark.
Matchen fördröjdes 45 minuter. Lyon vann sedermera med 2–1 och efter 1–2 borta tog sig det franska laget vidare till semifinal på straffar.
Händer något mer kan Uefa stänga av Besiktas på två år.
Situationen förvärrades vid åttondelen hemma mot Bayern München i våras, då klubben bötfälldes för inkastade föremål, blockerade nödutgångar och bristfällig organisation.
Därför blir det ingen bortasektion och inga gästande supportrar vid matchen i Malmö och heller inte när Besiktas spelar mot Genk och Sarpsborg borta.
– Besiktas har dock begärt VIP-biljetter till sin organisation och 200 så kallade First Class-biljetter till sponsorer och spelarnas vänner. Dessa distribueras av Besiktas, säger Patrik Jandelin.
Vad gäller då vid försäljning av biljetter till andra sektioner på stadion?
– Vi kan inte stoppa svenska medborgare som gillar Besiktas att köpa biljetter. Vi kan bara informera dem om klubbens vilja. Men vi kan stoppa dem från att bära matchtröjor, flaggor och halsdukar inne på stadion. Detta av säkerhetsskäl, svarar Patrik Jandelin och tillägger:
– Om polisen kan stoppa utländska medborgare – turkiska – från att köpa biljett får de svara på.
Och konsekvensen blir fler biljetter till MFF-supportrar, ni behöver inte göra någon bortasektion och heller inga avgränsningar?
– Ja, det stämmer att vi kan sälja alla biljetter minus de Uefa skall ha, bekräftar Patrik Jandelin.
Gå till toppen