Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lokal debatt: Bygg bort bostadsbristen i Lund

De två socialdemokratiska politikerna vill se 5 000 nya bostäder i Lund de kommande fyra åren, varav 1 600 hos LKF.Bild: Sandra Henningsson
Befolkningstillväxten var 2017 den högsta som någonsin uppmätts i Lunds kommun. Det är ett kvitto på att Lund är en attraktiv kommun att bo i, men också ett kvitto på att det byggs mycket i Lund. Under den gångna mandatperioden har vi haft en rekordstor bostadsproduktion i Lunds kommun. Aldrig tidigare har det i Lunds kommun byggts så mycket bostäder som under 2017. Vårt allmännyttiga bostadsbolag LKF är en viktig del i detta, men också flera andra byggare.
Men vi kan inte slå oss till ro här. Vi måste fortsätta att bygga och växa. Trycket på fler bostäder är fortfarande väldigt stort. Vilket inte minst återspeglas i LKF:s allt för långa bostadskö. Vi socialdemokrater vill fortsätta på den inslagna vägen och bygga bort bostadsbristen.
På nationellt plan ser vi att Moderaterna och Sverigedemokraterna tävlar om vem som kan göra det dyrast att bo i en bostadsrätt. Införandet av marknadshyror och borttagandet av den effektiva byggsubventionen som den socialdemokratiskt ledda regeringen infört skulle slå hårt mot vanligt folk. Införandet av marknadshyror riskerar att leda till hyreshöjningar på i genomsnitt 24 till 50 procent. Som om det inte vore nog vill samtliga borgerliga partier i Lund femdubbla vinstuttaget från LKF. Vi socialdemokrater säger nej till den hyreschock som dessa partier vill ska drabba hyresgästerna och svarar istället upp med en fortsatt expansiv bostadspolitik.
Det behövs fler bostäder i hela Lunds kommun. Det behövs fler hyresrätter, fler studentbostäder men även bostadsrätter och villor. Bostadsområden mår bra av blandade upplåtelseformer och detta är en viktig del av planeringen av kommunens utveckling.
Under de kommande fyra åren vill vi se att det byggs minst 5 000 nya bostäder i Lunds kommun. Av dessa vill vi att 1 600 byggs av LKF. Detta är en tydlig men också viktig ambitionshöjning. Det är något som vi måste göra för att framtida generationer ska ha någonstans att bo.
Vi möts ofta av frågan var unga ska hitta sin första bostad i Lunds kommun. Vi socialdemokrater vill att fler ska få möjlighet att sätta nyckeln i dörren till sin första egna bostad. Vi vill att det ska gå att hitta bostad i Lunds kommun oavsett skede i livet, storlek på plånboken eller var i kommunen du vill bo. Det är så vi skapar ett bättre och mer jämlikt Lund.

Anders Almgren (S)

Kommunstyrelsens ordförande

Elin Gustafsson (S)

Kommunalråd
Gå till toppen