Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Daniel Majstorovic: Väldigt allvarligt

Brommapojkarnas herrlagstränare Luís Pimenta tar timeout efter anklagelserna om sexism och pennalism. Beskedet kommer efter att klubben tidigare på lördagen meddelade att man tillsatt en utredning för att undersöka uppgifterna.

Brommapojkarnas tränare Luís Pimenta anklagas för rasism och sexism. Nu utreds han av klubben. Arkivbild.Bild: Jonas Ekströmer/TT
– Självfallet tar vi det här väldigt, väldigt allvarligt, säger BP:s sportchef och förre MFF-spelaren Daniel Majstorovic till TT.
I ett meddelande på BP:s hemsida avslöjade klubben tidigare i dag att Luís Pimenta, som anklagats för sexism och pennalism, tar timeout som huvudtränare för herrlaget. Hur lång timeouten blir kan Majstorovic inte säga.
– Det är väldigt svårt att säga. Vi ska utreda situationen och ta fram all information som behövs. Då har vi tagit ett beslut från föreningens sida att huvudtränaren ska ta timeout under den tiden.
Under Pimentas timeout tar assisterande tränaren Gonçalo Pereira över laget.
I Aftonbladet i fredags vittnade ett antal spelare oberoende av varandra om att kulturen i BP:s A-lag har präglats av pennalism, mobbning och sexism. Tränaren Luís Pimenta beskylls bland annat för att ha använt rasistiska ord, sexistiska benämningar och för att ha utsatt spelarna för förnedrande situationer där de fått betygsätta varandra.
Tidigare under dagen berättade BP också på hemsidan att man har tillsatt en utredning för att undersöka de anklagelser som har riktats mot Pimenta – och underströk att det är viktigt att utredningen är "grundlig".
Hur påverkar det här spelarna, som ju har en ny match [mot Malmö FF] att tänka på i morgon?
– Det är klart att det inte är en optimal förberedelse inför match. Men alla har kontrakt och vi måste hantera den här situationen på ett proffsigt sätt. Vi har en match i morgon som grabbarna måste förbereda sig maximalt för, med ett hundraprocentigt fokus, säger Daniel Majstorovic.
Flera av varandra oberoende källor har, mot löfte om anonymitet, berättat för Aftonbladet om att miljön i laget präglas av rädsla och trakasserier – vilket i sin tur har skapat en tystnadskultur.
– Om det kommer ut att jag berättar är min säsong förstörd, säger en spelare till tidningen.
Klubben skriver på hemsidan att utredningen omfattar samtal med ledare, spelare och "övriga relevanta personer".
Den portugisiske tränaren Luís Pimenta värvades till Brommapojkarna inför säsongen. Klubben har förlorat 13 av säsongens hittills 19 spelade matcher och ligger med sina 16 poäng under kvalstrecket. I morgon möter laget Malmö FF hemma, utan sin huvudtränare på plats.
Fakta

Luís Pimenta

Luís Pimenta rekryterades som huvudtränare till Brommapojkarna inför säsongen 2018. Han efterträdde Olof Mellberg som lett klubbens herrlag sedan november 2015. Med sig till klubben hade Pimenta sin assisterande tränare Gonçalo Pereira, som han arbetat tillsammans med i flera år.

Pimenta är 36 år och född i Lissabon i Portugal. Han har tidigare tränat bland annat det norska laget Kongsvinger som han ledde till cupfinal under 2016.

När han tillträdde posten som tränare i Brommapojkarna sade klubbens sportchef Daniel Majstorovic:

"Luís är den profil av tränare som vi sökt efter. Stark karaktär. Med en tydlig spelidé. Han är strukturerad, noggrann i sitt arbete där det finns en stor passion och engagemang i det han går in".

Fakta

BP:s decennielånga jojoresa

2007: Brommapojkarna spelar i allsvenskan för första gången i klubbens historia. Slutar sist och åker ner.

2008: Flyttas upp igen efter kvalseger mot Ljungskile tack vare bortamålsregeln.

2009: Klarar för första gången det allsvenska kontraktet. Med nio poängs marginal till nedflyttningsstrecket.

2010: Åker på nytt ur allsvenskan efter att ha slutat sist.

2012: Klara för allsvenskan för tredje gången.

2014: Slutar sist och åker ur allsvenskan för tredje gången.

2015: Slutar sist även i superettan och åker ännu ett hack nedåt i seriesystemet.

2016: Vinner division 1 norra och går tillbaka till superettan.

2017: Vinner superettan och är åter klart för allsvenskan.

Gå till toppen