Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Valet 2018

Lokal debatt: Ett gyllene tillfälle att jämställa Lund

Parkarbete, som är mansdominerat, ger mycket mer betalt än kvinnodominerade yrken som vårdbiträde, skriver Mats Olsson och Helena Falk (V).Bild: Niklas Gustavsson
Senast Vänsterpartiet var med och bildade majoritetsstyre i Lund drev vi igenom en rejäl satsning på att jämställa lönerna i kommunen. Vi var på god väg att lyckas, klyftorna nästan halverades på två år, men arbetet avbröts när allianspartierna fick makten 2006.
Sedan dess har klyftorna mellan yrken som domineras av män respektive kvinnor ökat dramatiskt. Ett vårdbiträde tjänar till exempel nu i genomsnitt nästan 4 000 kronor mindre i månaden än en parkarbetare, trots att arbetsuppgifterna anses likvärdiga. Det är viktigt att säga att detta inte beror på att parkarbetare, vaktmästare och chaufförer är överbetalda. Snarare är det så att vårdbiträden, liksom undersköterskor, barnskötare, skolmåltidspersonal, med flera, är underbetalda.
Vi har förgäves kämpat för att Lunds kommun ska återuppta jämställdhetsarbetet och göra skillnad på riktigt – inte bara i policydokumenten. Nu lanserar Vänsterpartiet ett nationellt förslag om fem statliga jämställdhetsmiljarder. Dessa ska betalas ut till kommunerna just för att lyfta de underbetalda kvinnodominerade yrkena. För Lunds del skulle det innebära cirka 50 miljoner, plus lika mycket till, eftersom förslaget är att kommunerna ska motprestera lika mycket.
Med 100 miljoner i jämställdhetssatsning skulle vi kunna jämställa lönerna i Lund redan 2019. Detta är ett gyllene tillfälle, ta chansen!

Helena Falk

Mats Olsson

Vänsterpartiet Lund
Läs mer: Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen