Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kävlinge

KKB har betalat ut felaktiga ersättningar i flera år

Kävlinge kommunala bostadsbolag KKB har betalat ut ersättningar för förlorad arbetsinkomst till flera styrelseledamöter. Trots att det strider mot reglerna. "Det har blivit fel, men vi har inte gjort det medvetet", säger KKBs ordförande Christian Lindblom (M).

Christian Lindblom (M), har betalat tillbaka pengar till KKB efter att han felaktigt fått ut ersättning för förlorad arbetsinkomst.
I samband med att ordförande Christian Lindblom i våras var delaktig i att värva en ny VD till KKB frågade han kommunalrådet Pia Almström (M), som är ordförande i holdingbolaget bakom bostadsbolaget, om det var rimligt att ta ut ersättning för förlorad arbetsinkomst. Detta utgår vanligtvis inte till ordföranden eftersom han har ett arvode på runt 10 000 kronor i månaden.
– Det tog väldigt många timmar att värva ny VD, vilket gick ut över mitt vanliga jobb på försäkringsbolag. Jag frågade Pia Almström om det var ok att jag tog ut ersättning för 50 timmars förlorad arbetsinkomst och det tyckte hon, säger Christian Lindblom som varit KKB:s ordförande i ett år.
Han fick ut 7 590 kronor men strax efter kom en fråga om hur VD-rekryteringen gått till och utbetalningen för förlorad arbetsinkomst ifrågasattes. Det visade sig att KKB:s regler från 1999 inte medger ersättning för förlorad arbetsinkomst, något som Skånskan var först med att berätta.
– Det har funnits en praxis i många år att vi har betalat ut ersättning till ledamöter som förlorat arbetsinkomst. Vi har handlat i god tro, vi utgick från att de kommunala reglerna gällde även KKB, vi är alla lite förvånade, säger han.
När felet uppdagades betalade han tillbaka de 7 590 kronorna.
Pia Almström säger att hon inte kände till att andra regler gällde i det kommunala bostadsbolaget än i de kommunala nämnderna:
– Jag svarade att jag tyckte det var ok att han tog ut ersättning för förlorad arbetsinkomst, men förutsatte att de hade full koll på regelverket, säger hon.
Nu har de gjort en utredning kring KKBs styrelseutbetalningar:
– Det visar sig att ersättning har betalats ut felaktivt i många år. Vi tittade tillbaka till början av 2017 och det är flera personer som fått ersättning. Det handlar om sammanlagt knappt 50 000 för förlorad arbetsinkomst – vi har inte tittat på milersättning som även det kan vara fel, säger hon.
Kävlinge kommun ska nu se över reglerna:
– Vi föreslår att vi ska rätta till regelverket, så att det blir mer likt det kommunala – det är rimligt, säger Pia Almström.
Förslaget till nya ersättningsregler ska upp till Kävlinge kommunfullmäktige för beslut. Där kommer man även att ta upp frågan om återbetalningsskyldighet för de andra ledamöter som fått ut ersättning felaktigt.
– Jag förmodar att de inte blir återbetalningsskyldiga eftersom de handlat i god tro, men det är upp till kommunfullmäktige att besluta, säger Pia Almström.
För att ändra reglerna måste frågan även upp i en extra bolagsstämma på KKB.
Gå till toppen