Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Kommunalt eller inte kommunalt är inte frågan.”

Vi ska inte göra oss till tolk för politik, men lite förvånande är det att det som är socialism för Liberalerna i Malmö är högsta mode några mil norröver. Det skriver Jan Kluge och Tor-Björn Angin, Sveriges tvätteriförbund.

Kronprinsessan Victoria besöker ett tvätteri i Ockelbo.Bild: ANDERS WIKLUND / TT
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Att landets kommuner inrättar kommunala tvätterier är inte lösningen på hur arbetslösheten och det sociala utanförskapet ska bemästras. Det anser Niklas Karlsson (S), riksdagsledamot från Landskrona och Jonas Esbjörnsson (S), kommunalråd i Landskrona (Aktuella frågor 29/8).
De två socialdemokraterna vänder sig mot att företrädare för Liberalerna förespråkar den så kallade Landskronamodellen som innebär att kommunen avstår från kontakt med näringslivet för att istället inrätta kommunala alternativ inom helt nya branscher med stöd av statliga bidragsmiljoner.
Vi ska inte göra oss till tolk för politik, men lite förvånande är det att det som är socialism för Liberalerna i Malmö är högsta mode några mil norröver.
Tyvärr verkar de som är för Landskronamodellen, där kommunen driver ett eget tvätteri, inte vilja inse att de tjänster ett modernt textilserviceföretag utför har få likheter med de sysslor de flesta av oss ägnar sig åt efter att smutstvätten samlats på hög hemma.
Ett professionellt tvätteri optimerar tvättprocesser och logistikkedjor. De företag som är knutna till vår branschorganisation, Sveriges tvätteriförbund, erbjuder tvätt av arbetskläder och putsdukar till industrin, textilier åt hotell- och restaurangnäringen, personal-, patient-, bädd- och operationstextilier till vård och omsorg samt entrémattor, moppar och handduksrullar för ökad hygien och service. Förbundets medlemmar svarar också för tvätt och textilhantering av tvätt som kommer från privatpersoner.
Den som anlitar ett auktoriserat tvätteri försäkrar sig om att få hög kvalitet, samtidigt som leveransen sker på ett ekonomiskt, socialt och miljömässigt ansvarsfullt sätt.
Tvätt- och textilservicebranschen anställer redan idag många unga, många utan färdig utbildning och många som är utlandsfödda, det vill säga den grupp på arbetsmarknaden som Landskronamodellen har som mål att skapa enkla jobb till. Våra medarbetare har den kompetens, kunskap och erfarenhet av de processer och den logistik som krävs för att leva upp till och helst överträffa kundernas förväntningar. Genom att bli anställd i en professionell verksamhet har varje person möjlighet att utvecklas både som individ och karriärmässigt.
Tvätt- och textilservicebranschen vill växa för att kunna anställa fler. Därför är det beklagligt att vissa politiker inte ser tvätterier för vad de är – auktoriserade, kompetenta och seriösa verksamheter.
Vi ser risker med att flera kommuner vill bygga ickeprofessionella lågautomatiserade tvätterier med syfte att skapa sysselsättning istället för att på bästa sätt förse kommunens omsorgspersonal med nödvändiga arbetskläder. I värsta fall bygger hela kommunens finansiering av tvätterierna och deras verksamhet på tidsbegränsade arbetsmarknadsbidrag. Det gör att möjligheterna att växa minskar för professionella tvätterier och att kommunernas kostnader riskerar att öka.
De politiker som styr Malmö har efter en grundlig utredning bestämt sig för att inte starta ett eget tvätteri och istället vända sig till auktoriserade professionella tvätterier. Bedömningen har skett utifrån att "det inte är realistiskt att driva ett småskaligt tvätteri i kommunal regi och samtidigt kunna erbjuda konkurrensmässiga priser".
Som branschorganisation är Sveriges tvätteriförbund politiskt obundet och tar inte ställning till vem som ska äga tvätterier. Vi välkomnar nya tvätterier som medlemmar i förbundet oavsett vem som äger dem. Det kan vara såväl landsting/regioner, staten, kommuner, stora internationella koncerner och familjeägda verksamheter. Den senaste medlemmen är Kriminalvården Tvätteriet Skogome. Det som förenar är att det på tvätterierna finns yrkeskunskap, öppenhet för innovationer, fokus på kunderna och en passion för textilhantering och tvätt.
Vår poäng är att jobbskapande inte handlar om kommunalt eller inte kommunalt. Det handlar om att politiker i dialog med näringslivet försöker hitta lösningar som skapar jobb inom etablerade verksamheter som utför ett professionellt arbete.

Jan Kluge

Tor-Björn Angin

Jan Kluge är ordförande för Sveriges tvätteriförbund.
Tor-Björn Angin är vice ordförande för Sveriges tvätteriförbund.
Gå till toppen