Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kungen, ”Kajan” och ”Kåta Gun” som statsministerkandidater

Den politiska kartan ritades om under Lund Comedy festival. Blott åtta dagar före valet dök flera nya statsministerkandidater upp på scenen – däribland Kungen, ”Kajan” och ”Kåta Gun”.

”Det var innebandymänniskan i mig som vaknade”, svarade ”Kajan” (Johan Wester) när programledaren Hans Rosenfeldt undrade varför han kandiderar till statsminister.Bild: Peter Frennesson
Vilka hjärtefrågor skulle karaktärerna slåss för om någon av dem blir statsminister? Inför en fullsatt publiken i AF Borgens stora sal fick kandidaterna (Anna Blomberg, Johan Wester, Per Andersson och imitatören Göran Gabrielsson) förklara sig i showen ”Om jag vore statsminister...”.
Först ut var Kaj-Åke ”Kajan” Hansson, känd från humorprogrammet Hipp Hipp. Iförd brandmanshjälm berättade han att det helt enkelt var innebandymänniskan i honom som hade vaknat:
– Byte, byte, byte. Ja det är fanimej dags för byte.
Partiet heter Återsamling och hjärtefrågan är beredskap. ”Kajan” anser att Sverige ska införa ett nationellt strömavbrott – i fyra dagar.
– Så bygger man upp beredskap hos folket och så hinner folk leta reda på sina trangiakök.
Debatten om höghastighetståg blev het. Johan Wester, Anna Blomberg och Hans Rosenfeldt.Bild: Peter Frennesson
Turen gick därefter till ”Kåta Gun”, känd från humorprogrammet Kvarteret Skatan, som i leopardmönstrade kläder och med flämtande stämma förklarade att många skulle välja henne och att många vill ha henne... som statsminister.
Partinamnet är rätt och slätt ”Gun”. Metoo-frågor står statsministerkandidaten nära och på programledaren Hans Rosenfeldts raka fråga om hon har några lik i garderoben svarade hon med hes röst att hon inte riktigt förstod frågan:
- Men jag har inga kläder i garderoben.
Under debatten mellan de två partiledarna ställdes frågan om någon av de två kandidaterna kan tänka sig höghastighetståg mellan Malmö och Stockholm. Efter en stunds dividerande kom ”Kajan” fram till att han gärna vill ha höghastighetspågatåg – då går resan till Revinge på bara tre minuter. Gun var tveksam till idén:
– Jag har åkt pågatåg – men var fanns pågarna?
I föreställningen ”Om jag vore statsminister” imiterade Göran Gabrielsson flera tidigare statsministrar.Bild: Peter Frennesson
Kungen (Göran Gabrielsson) vill, om han blir statsminister, införa medborgarlön. Lönen ska utformas ungefär som hans apanage.
– Men det blir tufft för er. För det är svårt att göra av med så mycket slantar. Det är inte alltid lätt att vara rik, varnade han och berättade därefter att han kandiderar eftersom han vill slippa vara kung för Akademin och att han som statschef hela tiden måste fråga regeringen, inte bara Silvia, om lov.
I den efterföljande debatten utlovade Kungen att om han blir statsminister ska alla få en egen chaufför.
– Det är viktigt att vi samåker.
Under partiledardebatten hoppade Gun oväntat av och ersattes av Maria Montazami, svensk Hollywoodfru. Även hon vill slåss för miljön om hon blir statsminister.
– Jag har hört att isarna smälter och att isbjörnarna är på väg hit. Då får jag ingen is i min pina colada. Fast isbjörnarna är jättesöta.
Debatten i AF Borgen gav eko - även internationellt. På twitter skrev president Trump att han hoppades att det blir Kungen som vinner valet: ”The swedish king will make Sweden great again".
Gå till toppen