Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Författaren Margit Sandemo är död

Författaren Margit Sandemo, som nådde stor framgång med sin romanserie Sagan om Isfolket, har avlidit, meddelar hennes förlag.

Bild: Roger Turesson/DN/TT
Den norsk-svenska författaren bodde sedan flera år i Skillinge på Österlen.
Margit Sandemo gav ut närmare tvåhundra boktitlar. Hon har sålt mer än 37 miljoner böcker, uppger hennes förlag Bladkompaniet.
Handlingen i böckerna har ofta förlagts till förfluten tid. Främst är Margit Sandemo känd för den 47 böcker långa romanserien "Sagan om Isfolket", som hon skrev mellan 1982 och 1989.
– Jag har hört lärare berätta om elever som aldrig har öppnat en bok förut men som plötsligt slukar alla böckerna om Isfolket. Jag tror att mina böcker för många har varit en språngbräda in i litteraturens värld och det är jag stolt över, sade Margit Sandemo i en intervju med tidskriften Skriva år 2015.
I samband med sin 90-årsdag 2014 fick hon kungens förtjänstmedalj i guld.
I februari arbetade hon med sin 184:e bok, berättade hon i en intervju i Dagens Industri.
Margit Sandemo fortsatte att arbeta till sin död. Hon somnade stilla in i sitt hem i Skillinge i fredags, skriver förlaget i ett pressmeddelande.
"Det är med stor sorg familjen kan meddela att Margit Sandemo stilla somnade in i sitt hem i Skåne, natten till i dag", skriver familjen i ett pressmeddelande, rapporterar norska medier.
Sandemo var barn till en svensk mamma och en norsk pappa och föddes i Lena, Norge, den 23 april 1924. Hon växte huvudsakligen upp i Sverige och har i långa perioder också bott i landet. Sedan ungefär 15 år tillbaka har hon varit bosatt i Skillinge på Österlen.
Familjen meddelar att Sandemo inte ville ha någon begravning. I stället kommer hennes aska att spridas vid en ceremoni vid familjens stuga i de norska fjällen, på samma plats där hennes makes aska spreds för 19 år sedan. Margit och Asbjørn Sandemo var gifta i 54 år.
Författaren lämnar efter sig två söner, sju barnbarn och tio barnbarnsbarn, rapporterar Verdens Gang.
Margit Sandemo blev 94 år.
Gå till toppen